Saran lempiherkut

  • Sitruuna-marenkikakku
  • Rocky Road Brownies (suklaakakkupala vaahtokarkeilla ja saksanpähkinöillä)
  • Vaaleanpunainen kirsikka-mansikkaunelma

Sitruuna-marenkikakku

  • Kakkupohja:
  • 225 g voita, huoneenlämpöisenä
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 4-5 dl vehnäjauhoja
  • ripaus suolaa
  • täyte:
  • 6 kananmunaa, huoneenlämpöisenä
  • 7 1/2 dl sokeria
  • 2 rkl raastettua sitruunankuorta
  • 2 1/4 dl puristettua sitruunanmehua
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • marenkikuorrute:
  • 4 kananmunan valkuaista
  • 2 1/2 dl sokeria

Lämmitä uuni 170 asteeseen. Kakkupohjaa varten, sekoita voi ja sokeri keskenään. Lisää jauhot hiljalleen niin, että taikinasta tulee tasainen, notkea massa. Lisää myös suola. Vaivaa taikina pallomaiseksi. Ota irtopohjainen kakkuvuoka. Leikkaa leivinpaperista kakkuvuoan muotoinen pala ja aseta taikina leivinpaperin päälle vuokaan. Tasoita taikina napakasti reunoja myöten. Paista kakkupohjaa uunissa noin 15 minuuttia niin, että se on saanut vaalean kullanruskean värin. Ota kakkupohja pois uunista ja anna sen kauttaaltaan jäähtyä.

Seuraavaksi tee täyte. Sekoita munat, sokeri, sitruunamehu ja jauhot. Kaada sekoitettu sitruunatäyte kakkupohjan päälle. Anna paistua yhä lämpimässä uunissa 45-50 minuuttia siihen asti, että täyte on hyytynyt kiinteähköksi. Ota kakku pois uunista ja anna jäähtyä.

Marenkikuorrutetta varten, erottele keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovahkoksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja jatka vatkausta niin, että vaahdosta tulee kiinteää ja kiiltävää. Levitä marenkikuorrutus sitruunatäytteen päälle tasaisesti. Laita uuniin vielä 5-10 minuutiksi niin, että pinnasta tulee kullanruskea. Anna jäähtyä kauttaaltaan ennen tarjoilua.

Rocky Road Brownies (suklaakakkupala vaahtokarkeilla ja saksanpähkinöillä)

  • (10–12 palaa)
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl kaakaojauhetta
  • 3 1/2 dl sokeria
  • 2 dl fariinisokeria
  • 2 dl valkosuklaata, pieneksi pilkottuna
  • 2 dl sulatettua voita
  • 4 kananmunaa
  • 1 dl kahvia
  • täyte:
  • 2 dl tummaa suklaata, pieneksi pilkottuna
  • 2 dl vaahtokarkkeja, pieniksi paloiksi leikattuna
  • 2 dl saksanpähkinöitä, pieneksi pilkottuna

Vatkaa sulatettu voi, kananmunat ja kahvi keskenään. Lisää jauhot, leivinjauhe, suola, kaakaojauhe, sokeri, fariinisokeri ja valkosuklaa. Lämmitä uuni 170 asteeseen. Sekoita kaikki aineet hyvin keskenään. Laita taikina 1-2 voideltuun vuokaan. Paista 170 asteessa 20–25 minuuttia. Sekoita täyteainekset hyvin keskenään. Ota vuoka pois uunista ja lisää täyteseos paistuneen brownie-pohjan päälle. Laita takaisin uunin 5-7 minuutiksi niin, että suklaa sulaa vähän ja vaahtokarkit ovat hieman paahtuneet. Ota pois uunista ja anna jäähtyä. Tarjoile rocky road browniesit haaleanlämpöisinä jäätelön kera.

Vaaleanpunainen kirsikka-mansikkaunelma

  • (4 henkilölle)
  • 8 rkl kirsikkahilloa
  • 1 paketti tiramisu-keksejä (Ladyfingers)
  • omenamehua (tiramisu-keksien kostutukseen)
  • 2 1/2 dl mansikkakermaa (Valion vaahtoutuva mansikkakerma)
  • 1 pussi vaaleanpunaisia marenkeja
  • 1 rasia mansikoita
  • koristelu:
  • muutamia mansikoita
  • pieni purkki cocktailkirsikoita
  • 4 rkl grenadiinia (punaista sokerimaustesiirappia)
  • 4 isohkoa lasia

Vatkaa mansikkakerma kuohkeaksi kermavaahdoksi. Laita lasin pohjalle 2 ruokalusikallista kirsikkahilloa. Kaada omenamehua erilliseen kulhoon, halkaise tiramisu-keksi kahtia ja kostuta pikaisesti omenamehussa. Laita valmiiksi kostutettuja keksejä 6-8 kappaletta kirsikkahillon päälle. Leikkaa rasiallinen mansikoita makusi mukaisiksi paloiksi ja laita lasiin keksien päälle. Laita mansikkakermavaahtoa mansikoiden päälle oman maun mukaan (1-1 1/2 dl). Koristele yhdellä ruokalusikallisella grenadiinia - ja loppusilauksen antavat cocktailkirsikka ja mansikka.

Lue myös:

    Uusimmat