Mainos

Säpo rakentaa vakoiluverkostoa kouluihin

Säpon uhkakuvassa nuoresta muslimista tulee terroristi, joka on valmis itsemurhaiskuihin islamin nimissä.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo pyrkii terrorismin vastaisessa työssään rakentamaan vakoiluverkostoa kouluihin ja järjestöihin. Säpon uhkakuvassa nuoresta muslimista tulee terroristi, joka on valmis itsemurhaiskuihin islamin nimissä.

- Turvallisuuspoliisin tulee toimia uudella tavalla paikallisten ja alueellisten viranomaisten kanssa, mutta myös yksityisten organisaatioiden, koulun, sosiaalitoimen ja perheiden parissa, kertoo Säpon päällikkö Klas Bergenstrand Sydsvenska Dagbladet -lehden haastattelussa.

Lehden mukaan Säpon uusien työtapojen taustalla ovat Madridin ja Lontoon terrori-iskuista saadut kokemukset. Useimmat iskuihin osallistuneista olivat toisen polven siirtolaisia.

Lontoossa itsensä räjäyttäneet neljä miestä tulivat Leedsissä ja Lutonissa asuvista tavallisista muslimiperheistä. Siksi brittiläinen turvallisuuspoliisi on muuttanut toimintatapojaan etsiessään mahdollisia terroristeja. Säpo seuraa perässä ja aloittaa etsivän toiminnan kouluissa ja erilaisissa yhdistyksissä.

Säpon ehdotus tyrmättiin

"Tunnetut verkostot eivät suurin riski"

- Tavoitteenamme on löytää ihmiset, joita englantilaiset eivät löytäneet Leedsissä. Tunnetut verkostot eivät ole suurin riski, kun on kyse terrori-iskuista vaan muut ihmiset, ne joita emme tiedä. Heidät me löydämme, kartoitamme ja analysoimme, Bergenstrand sanoo.

Sydsvenska Dagbladetin mukaan Säpo näkee ääri-islamilaisuudessa tietynlaisen ideologisen kasvuprosessin: nuoresta muslimista tulee ensiksi radikaali, sitten fundamentalisti, seuraavaksi "ekstremisti" ja lopulta terroristi.

Kansanpuolueen puheenjohtaja Lars Leijonborg ehdotti viime vuonna samantyyppistä yhteistyötä koulun ja sosiaalitoimen kanssa. Leijonborgin ehdotus herätti kovasti arvostelua ja puheita ilmiantojärjestelmän luomisesta.

- Me emme ole kiinnostuneita ilmiantoyhteiskunnasta. Mutta jos jossakin yhteiskunnassa on tietoa henkilöistä, jotka suunnittelevat vakavia rikoksia, joukkomurhia, niin tietysti olemme kiinnostuneita, Bergenstrand huomauttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.