Säpo: Radikaalit islamistit suurin uhka Ruotsille ja naapurimaille

Ruotsin suurin turvallisuusuhka on parisataa maassa asuvaa islamistia, joilla on halu ja mahdollisuus osallistua terrori-iskuihin, sanoo Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon johtaja Anders Thornberg.

Thornbergin mukaan Ruotsin pitkään jatkunut neutraali asema kansainvälisissä suhteissa on muuttunut sen jälkeen, kun maa otti osaa sotilaallisiin toimiin Afganistanissa ja Malissa. Nämä toimet ovat hänen mielestään tehneet Ruotsista maalitaulun.

- Puhumme nyt parista sadasta henkilöstä, jotka kannattavat tai ovat halukkaita ja kykeneviä tekemään terrori-iskun Ruotsissa. He voivat myös suunnitella iskua joihinkin kohteisiin Ruotsin naapurimaissa tai muualla maailmassa, kaksi vuosikymmentä Säpossa työskennellyt Thornberg toteaa uutistoimisto Reutersille.

Kahdessa vuodessa Syyrian sotatoimiin on osallistunut noin 80 radikaalia ruotsalaista, mikä on enemmän kuin kapinallisryhmittymien toimiin muualla viimeisten kymmenen vuoden aikana. Osallistuneista parikymmentä on saanut surmansa sotatoimissa.

Jotkin länsimaat ovat ilmaisseet huolensa siitä riskistä, jonka kotiin palaavat, jihadiin koulutetut nuoret muodostavat. Myös Thornberg on samoilla linjoilla:

- Se on valtava uhka. Olemme nähneet aiempina vuosina, kuinka monet ihmiset matkustavat Afganistaniin, Jemeniin, Somaliaan ja muihin maihin oppimaan jihadia. Mutta se on tapahtunut kymmenen vuoden aikana. Nyt kahdessa vuodessa (Syyriaan) on mennyt enemmän ihmisiä kuin kaikkiaan kymmenen vuoden aikana muualle. Emme ole koskaan ennen kokeneet mitään tällaista.

Thornbergin mukaan Ruotsin viranomaiset ovat onnistuneet paljastamaan ”kaksi tai kolme” terrori-iskusuunnitelmaa viime vuosina.

"Venäläisillä laajaa vakoilua"

Säpon johtajan mukaan myös Venäjän tiedustelutoiminta on lisääntynyt maassa Ukrainan kriisin jälkeen.

- Käyttäisin termiä ”sotasuunnitelma”Ruotsia vastaan, Thornberg sanoo viitaten tiedustelutietoihin. 

- Luulen, että venäläisillä on hyvin pitkän tähtäimen suunnitelmia eikä se muodosta kasvanutta uhkaa välittömässä lähitulevaisuudessa. Silti se jatkuu päivä päivältä ja vuosi vuodelta.

Hänen mukaansa venäläisten harjoittama vakoilu on ”paljon laajempaa kuin tavalliset ruotsalaiset aavistavatkaan”. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja