Mainos

Säpo kiistää tiedot kaavaillusta terrori-iskusta

Lähteet: Mies aikoi törmätä lentokoneella USA:n lähetystöön.

Ruotsin kaappausyritys

Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon edustaja kiisti tänään tiedot, joiden mukaan Ruotsissa pidätetty mies olisi suunnitellut terrori-iskua Yhdysvaltain lähetystöön Euroopassa.

Uutistoimisto Reuters kertoi aiemmin tänään tiedustelulähteisiin nojautuen, että aseen kanssa lentokoneeseen Västeråsissa yrittänyt mies aikoi kaapata koneen ja törmätä sillä Yhdysvaltain lähetystöön. Lähteiden mukaan neljää muuta etsitään epäiltynä yhteistyöstä miehen kanssa.

-Tiedot ovat täysin ilmasta. Mitään tällaista ei ole käynyt ilmi, kertoi kansainvälisen terrorismin osastoa Säpossa johtava poliisiylitarkastaja Margareta Linderoth Ruotsin radiolle. Hän kertoi olleensa yhteydessä tutkimuksia johtaviin henkilöihin.

-Me tiedämme varmasti, että koneella oli tarkoitus törmätä Yhdysvaltain lähetystöön Euroopassa, kertoi puolestaan sotilastiedustelulähde Reutersille.

Pidätetty 29-vuotias mies kiistää itse, että hän olisi suunnitellut lentokoneen kaappaamista tai terrori-iskua. Asiasta kertoi miehen puolustusasianajaja Nils Uggla. Ugglan mukaan mies on syvästi järkyttynyt ja pahoillaan aiheuttamastaan hämmingistä, ja hänellä on pätevä selitys aseelle. Asianajaja sanoi uskovansa, että miehen selitys tullaan hyväksymään. Hän ei kuitenkaan halunnut täsmentää sanojaan.

Lentokoulutusta USA:ssa

Ruotsin poliisi pidätti torstaina miehen, joka yritti nousta Västeråsin lentokentällä Ryanair-yhtiön koneeseen pistooli käsimatkatavaroissaan. Kone oli matkalla Lontoon kautta Birminghamiin Britanniaan. Pidätetty mies on Ruotsin kansalainen, jolla on ruotsalainen äiti ja tunisialaissyntyinen isä.

Margareta Linderoth Säposta vahvisti tiedot, joiden mukaan pidätetty oli saanut 90-luvulla lentokoulutusta Yhdysvalloissa. Linderothin mukaan hän ei kuitenkaan käynyt koulutusta loppuun. Ruotsalainen Expressen-lehti kertoi tänään, että miehestä oli viime vuosina tullut harras muslimi, joka usein kävi moskeijassa Tukholmassa. Lehti lainasi miehen ystäviä, joiden mukaan hän usein puhui islamin puolesta taistelemisesta. Mies ei kuitenkaan kuulunut mihinkään järjestöön, ystävät kertoivat.

Pidätetyn asianajajan mukaan miehen uskonnollisella taustalla ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

-Hän kokee sen lähes rasistisena vainona. Älkää unohtako, että hänellä on ruotsalainen äiti ja hän on syntynyt ja asunut koko ikänsä Ruotsissa. Hän uskoo, että jos molemmat hänen vanhempansa olisivat olleet ruotsalaisia, asiasta ei olisi noussut samanlaista hälyä, Nils Uggla selvitti.

(MTV3-Reuters-STT-TT)

Ruotsin TV4 kertoo lisää aiheesta
(Kymmenen uutiset 31.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.