Säpo ei epäile ketään avusta itsemurhaiskuun

Ruotsin poliisi kertoo saaneensa liki 400 yleisövihjettä, jotka auttavat muun muassa hahmottamaan pommimies Taimour Abdulwahabin liikkeitä ennen lauantaista itsemurhaiskua. Säpo ei edelleenkään sulje pois mahdollisuutta, että Abdulwahabilla olisi ollut avustajia. Toistaiseksi ketään ei ole kuitenkaan epäiltynä.

Säpo kertoi tehneensä useita mielenkiintoisia löytöjä tapahtumapaikoilta, mutta ei kertonut niistä tarkemmin tutkintasyihin vedoten.

-Yritämme luoda sataprosenttisen kuvan siitä mitä on tapahtunut. Yhden työstämämme olettamuksen mukaan hänen varusteissaan oli jotain ongelmia, ja sen takia hän kääntyi Drottninggatanilta Bryggargatanille, tutkinnanjohtaja Anders Thornberg Säposta kertoi torstain tiedotustilaisuudessa.

Ruotsin TV4 uutisoi Abdulwahabin jättämässä uhkaviestissä kuuluneen merkkejä muista nauhoituksen aikaan paikalla olleista henkilöistä. Säpo kertoi torstaina analysoivansa viestiä, mutta sanoi, että vielä on aikaista tehdä johtopäätöksiä.

Säpo ei kommentoinut myöskään tiedotusvälineissä kiertänyttä huhua, jonka mukaan Abdulwahabin autossa olisi ollut toinen matkustaja.

FBI auttanut räjähteiden tunnistamisessa

Anders Thornbergin mukaan Säpolla on varsin hyvä käsitys Abdulwahabin hallussa olleista räjähdysaineista, joiden tutkinnassa on käytetty apuna FBI:n pommiasiantuntijoita. FBI:n lisäksi Säpo on tehnyt tutkintayhteistyötä muun muassa Britannian poliisin kanssa. Ruotsin television mukaan Abdulwahab yritti ostaa viime viikolla aineksia räjähteisiinsä Etelä-Ruotsin Tranåsissa.

Säpo kertoi tutkivansa myös tietoja, joiden mukaan terroriverkosto al-Qaida suunnittelee itsemurhaiskuja joulunpyhiksi. Brittiläisen Daily Mail -lehden kertomat tiedot on saatu irakilaisilta viranomaisilta, jotka ovat kuulustelleet kiinni otettuja kapinallisia. Irakin sisäministerin Jawad al-Bolanin mukaan Tukholman itsemurhaisku oli osa suunnitelmia.

Ruotsalainen terroriasiantuntija Magnus Ranstorp pitää tietoa suunnitelluista iskuista uskottavana.

- Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö uhkassa olisi jotain perää, Ranstorp sanoi uutistoimisto TT:lle.

Ranstorp mainitsee Tanskan, Iso-Britannian, Yhdysvallat, Ranskan ja Saksan seuraavien iskujen todennäköisempinä kohteina.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat