Sapelit kalisevat Persianlahdella

Yhdysvallat torjui maanantaina Irakin ehdotukset vuoropuhelun aloittamisesta ja vaati sen sijaan, että Irak noudattaa YK:n päätöslauselmia. Valkoisen talon edustaja Mike McCurry ei myöskään sulkenut pois mahdollisuutta, että Yhdysvallat ryhtyisi yksipuolisesti voimatoimiin pakottaakseen Irakin noudattamaan YK:n päätöksiä.

YK:n ja Irakin suhteet kärjistyivät maanantaina, kun YK:n asetarkastajat keskeyttivät irakilaiskohteiden tarkastuksen vastalauseena sille, että irakilaisviranomaiset estivät amerikkalaisia tarkastusryhmän jäseniä tulemasta paikalle.
Päätöksen tarkastusten keskeyttämisestä teki YK-ryhmän johtaja, kun ohjusten tarkastuksia tekevä ryhmä oli aloittamassa tarkastusta.

Ryhmän johtaja Richard Butler kertoi, että tarkastajat olivat mahdollisesti löytäneet irakilaisten hermokaasuvaraston.
YK ilmoitti sunnuntaina, että se lähettää kolmijäsenisen valtuuskunnan selvittämään räjähdysherkkää tilannetta. YK:n pääsihteerin Kofi Annanin valtuuttaman valtuuskunnan oli määrä matkustaa Bagdadiin maanantaina. Valtuuskunnan jäsenet ovat Algeriasta, Argentiinasta ja Ruotsista.

-Meidän tehtävänämme on yrittää estää tilanteen kehittyminen aseelliseksi yhteenotoksi, kommentoi välittäjäryhmään kuuluva ruotsalainen valtiosihteeri Jan Eliasson uutistoimisto TT:lle. Ryhmä yrittää taivutella irakilaisjohtajat hyväksymään myös amerikkalaisten mukanaolon asetarkastuksissa.
Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel arvosteli jyrkästi Irakia YK:n tarkastajien työn vaikeuttamisesta ja varoitti, että Irak ajautuu tällaisten toimien myötä vain entistä suurempaan eristyneisyyteen. Diplomaattilähteiden mukaan kolme yhdysvaltalaista asetarkastajaa joutui lähtemään Irakista, kun heitä oli heti irakilaiselle lentokentälle saapumisensa jälkeen kehotettu poistumaan maasta. Yhdysvaltalaiset ovat jo ilmoittaneet pitävänsä Irakin menettelyä osoituksena siitä, että Irak viittaa kintaalla YK:n turvallisuusneuvostolle ja sen päätöksille.

YK:n erityiskomission tehtävänä on valvoa, että Irak hävittää joukkotuhoaseensa. Irak puolestaan on ilmoittanut, ettei se hyväksy yhdysvaltalaisia asetarkastajia valvomaan yhtään mitään. Irak määräsi viime keskiviikkona kaikki amerikkalaistarkastajat lähtemään maasta viikon kuluessa. Muiden maiden tarkastajat voivat Irakin hallituksen mukaan jatkaa työtään suunnitelmien mukaisesti.

Saddam esitti vuoropuhelua ja pakotteiden kumoamista

Irakin presidentti Saddam Hussein vaati maanantaina YK:ta kumoamaan Irakin-vastaiset pakotteet. Ensimmäisenä Irak haluaisi lakkauttaa öljynmyyntisaarron, joka on ollut voimassa vuodesta 1990.
Irakin uutistoimiston INA:n mukaan Saddam Irak haluaa saada "selvän ja täydellisen kuvan" siitä, milloin pakotteista luovutaan.
YK:n päätösten mukaan pakotteet voidaan purkaa vasta, kun YK:n tarkastajat ovat vahvistaneet, ettei Irakilla ole enää käytössään joukkotuhoaseita.
(STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat