Santer tukee Suomea kieliriidassa

EU:n komission eroava puheenjohtaja Jacques Santer pitää Saksan nostattamaa kohua EU-kokouskielistä liioiteltuna, ja toivoo kiistan ratkeavan ilman, että siitä tehdään suurta periaatekysymystä.

Suomessa vieraillut Santer paheksui lehdistötilaisuudessaan myös saksalaisen teollisuuskomissaari Martin Bangemannin siirtymistä espanjalaisen Telefonican palvelukseen.
Santer sanoi, ettei hän muista toista tapausta, jossa jokin EU-maa olisi kielikiistan takia boikotoinut ministerikokousta. Oulun teollisuusministerikokouksesta jäivät pois Saksa ja Itävalta.

-Minusta tämä on kovin liioiteltu reaktio. Epävirallisissa kokouksissa ei ole tapana käyttää kaikkia kieliä, ja yleensä jäsenmaat sopeutuvat näihin käytäntöihin, Santer sanoi.
Hän muistutti, että kielikysymys mutkistuu entisestään, kun EU laajentuu ja saa mahdollisesti kymmenen uutta virallista kieltä.
-Meidän hallinnossamme on 17 000 virkamiestä, tai Brysselin byrokraattia kuten usein sanotaan. Heistä 4000 työskentelee kielten parissa. Jos järjestämme kokouksen EU-maiden hakijoiden kanssa, syntyy 178 erilaista kieliyhdistelmää tulkattavaksi!

Santerin mielestä EU-maiden on otettava kielikysymys käsittelyyn seuraavassa hallitusten välisessä konferenssissa. Sitä odotellessa hän toivoi, että meneillään oleva kina saadaan alta pois.
-Tämä asia on hoidettava käytännönläheisesti. Jos Saksa saa vaatimuksensa läpi esittävät muut maat vastaavia vaatimuksia, Santer sanoi.

Bangemannin nimitys epämieluisa yllätys

Teollisuuskomissaari Bangemannin siirtyminen teleyhtiö Telefonican palvelukseen osoittaa Santerin mielestä, että komissaarien työehtoja on mahdollisesti tiukennettava.
-En ole tästä kovinkaan iloinen. Tämä tuli komissiolle täytenä yllätyksenä, eikä tämä lisää sen paremmin Bangemannin kuin Telefonicankaan uskottavuutta.

Santer muisteli, että 1950-luvulla, Euroopan hiili- ja teräsyhteisön säännöstössä kiellettiin komission jäseniä työskentelemästä alan yrityksissä kolmen vuoden kuluessa siitä, kun he ovat jättäneet virkansa.
-Tämä sääntö poistui sittemmin, mutta nyt olisi syytä harkita tarvitaanko sitä taas.

Samoilla linjoilla oli myös hallinto- ja budjettikomissaari Erkki Liikanen. Liikasen mielestä kenenkään komissaarin ei pitäisi neuvotella mistään tulevista tehtävistä ollessaan vielä komission jäsen.

Jäähyväiskäynti

Santer siirtyy heinäkuussa EU-parlamentin jäseneksi, koska hänet valittiin sinne kristillisdemokraattien listalta kotimaassaan Luxemburgissa.

Jäähyväiskäynnillään Suomessa hän tapasi presidentti Martti Ahtisaaren, pääministeri Paavo Lipposen, valtiovarainministeri Sauli Niinistön sekä keskustan ja työmarkkinajärjestöjen edustajia. Hän puhui myös Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön kokouksessa, ja kiitti puheessaan EAY:tä hyvästä yhteistyöstä. Santer toivotti Suomen puheenjohtajakaudelle onnea ja menestystä, ja muistutti, että pienten jäsenmaiden hoitamat kaudet ovat usein menestyksekkäämpiä kuin suurten.

-Pienet maat ajavat enemmän koko EU:n etua kuin omaansa, suurilla mailla on usein omia tarkoitusperiä taustalla, Santer totesi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat