Mainos

Sanomalehtien lukijamäärät yhä lievässä laskussa

Suurimmat sanomalehdet menettivät lukijoita myös viime vuonna. Toissa vuoteen verrattuna lukijamäärät laskivat kuitenkin varsin vähän, käy ilmi Kansallisesta mediatutkimuksesta.

Suurin sanomalehti oli yhä Helsingin Sanomat, jota lukee runsaat 950 000 suomalaista. Seuraavaksi luetuimpia olivat Ilta-Sanomat, Iltalehti, Aamulehti ja Maaseudun Tulevaisuus. Minkään suuren sanomalehden lukijamäärässä ei tapahtunut tilastollisesti merkittävää muutosta.

Sanomalehtien lukijoista osa on siirtynyt verkkoon, mutta verkon avulla lehdet ovat onnistuneet houkuttelemaan myös uusia lukijoita. Aiemmin tehdyn selvityksen mukaan painettujen sanomalehtien ja niiden verkkoversioiden yhteislukijamäärästä noin viidennes lukee vain verkkolehteä.

Yksittäisten lehtien lukijamäärien laskusta huolimatta painettujen lehtien lukeminen jopa hieman lisääntyi viime vuonna. Keskimäärin suomalaiset lukivat 2,4:ää painettua sanomalehteä ja 7,6:ta painettua aikakauslehteä.

Kansallisen mediatutkimuksen toteutti TNS Gallup. Sitä varten haastateltiin noin 28 000:ta yli 12-vuotiasta suomalaista.

Aku Ankka piti pintansa

Aikakauslehdistä luetuin oli Pirkka, jolla oli tutkimuksen mukaan yli 2,8 miljoonaa lukijaa. Kakkossijalla on toinen asiakaslehti Yhteishyvä ja kolmantena omakotiasujille ilmaiseksi jaettava Suomela.

Tilatuista aikakauslehdistä luetuin oli totuttuun tapaan Aku Ankka vajaalla 1,1 miljoonalla lukijallaan. Myös 7 päivää jatkoi lukijamääränsä kasvattamista.

Pienemmistä lehdistä lukijamääräänsä kasvattivat merkittävästi Olivia, Moda ja TM Rakennusmaailma. Kylmintä kyytiä lukijamäärissään kokivat Katso, Keltainen Pörssi ja ET-lehti.

Aikakauslehtien keskinäinen kilpailu lisäsi kuitenkin monen aikakauslehden lukemista. Esimerkiksi uusien naisten yleislehtien lanseeraaminen lisäsi myös muiden saman lehtiryhmän lehtien lukijamääriä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.