Sanomalehtien liitteiden ote lukijoista herpaantunut

Sanomalehtien julkaisemien liitteiden ote lukijoista on herpaantunut. Kansallisen Mediatutkimuksen julkaiseman puolivuotiskatsauksen mukaan niiden lukemisen on lopettanut liki 400 000 suomalaista.

Pahimmassa syöksykierteessä ovat neljä suosituinta liitettä: Ilta-Sanomien Plus, Iltalehden Viikonvaihde sekä Helsingin Sanomien Kuukausiliite ja Nyt-liite. Näistä jokainen on menettänyt yli 70 000 lukijaa.

Sanomalehdistä ylivoimaisesti luetuin on yhä Helsingin Sanomat, jolla on vajaat miljoona lukijaa. Hopealle yltää Ilta-Sanomat (767 000 lukijaa) ja pronssille Iltalehti (675 000 lukijaa). Iltapäivälehtien perässä seuraavat Aamulehti, Maaseudun Tulevaisuus ja Turun Sanomat.

Sanomalehdistä eniten lukijoita ovat menettäneet Ilta-Sanomat ja Kauppalehti.

Kiinnostus erikoislehtiin kasvaa edelleen

Erikoislehdet kasvattavat edelleen suosiotaan. Tutkimuksen mukaan lukijat etsivät yhä henkilökohtaisempia ja pienemmille ryhmille suunnattuja lehtiä, mikä nakertaa yleisaikakauslehtien suosiota.

Erikoislehdet ovat keränneet puolessa vuodessa kymmeniätuhansia uusia lukijoita. Samaan aikaan suurimmat yleisaikakauslehdet ovat kadottaneet yli 200 000 silmäparia.

Kaikista aikakauslehdistä nopeimmin on kasvanut Matkaopas, joka lisäsi lukijamääräänsä liki 23 prosentilla 140 000:een. Nousujohteessa on myös Maku sekä ammattilehdistä Työ Terveys Turvallisuus (TTT), Metsälehti ja Metsälehti Makasiini.

Pirkka jatkaa aikakauslehtien kärjessä

Perhe- ja yleisaikakauslehtien neljän kärki - ET-lehti, 7 päivää, Seura ja Apu - on kokonaisuudessaan laskusuunnassa.

Aikakauslehtien markkinajohtajana jatkaa edellisvuosien tapaan Pirkka, jolla on yli 2,6 miljoonaa lukijaa. Myös Aku Ankalla on edelleen vankka, liki miljoonan lukijan kannattajakunta, vaikka se onkin menettänyt puolen vuoden aikana 52 000 lukijaa.

TNS Gallupin toteuttamassa tutkimuksessa oli mukana 178 paperilehteä, joista suomalaiset lukevat keskimäärin kolmea sanomalehteä ja kahdeksaa aikakauslehteä. Ahkerimpia lukijoita ovat yhä 45-64-vuotiaat. Nuorten 12-24-vuotiaiden lukeminen on lievässä kasvussa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat