Mainos

Sanomalehti edelleen nuorten lukijoiden suosikki

Lehden lukemista pidetään aikuisuuden merkkinäkin. Uudesta tutkimuksesta huomaa, että lukeminen auttaa myös menestymään monissa kouluaineissa.

Suomalaiset nuoret voivat ylpeillä lukuinnostuksellaan. 15-vuotiaista nuorista yli puolet tarttuu sanomalehteen useita kertoja viikossa ja lähes yhtä ahkerasti luetaan internetiä ja sähköpostia. Koulutuksen arvioinnin professorin Pirjo Linnakylän mukaan kaunokirjallisuuttakin luetaan, muttei läheskään yhtä paljon kuin sanomalehtiä.

- Luulen, että sanomalehden lukeminen kuuluu kulttuuriin. Meillä lehti tulee kotiin, kun taas monissa Keski-Euroopan maissa se ostetaan matkalla töihin. Lehden lukeminen voi olla nuorelle myös aikuisuuden merkki ja siksi se varmasti viehättää murrosikäisiä, Linnakylä arvioi.

Erityisen ilahduttavana Linnakylä pitää sitä, että Pohjoismaissa myös tytöt lukevat sanomalehteä, toisin kuin monissa OECD-maissa.

Suomalaisten lukutaito on kehittynyt huippuunsa peruskoulun myötä, ja Linnakylän mukaan yhä edelleen kouluissa luetaan paljon. Huomenna vietetään Suomessakin jälleen YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää.

Hyvä lukutaito syntyy monenlaisista teksteistä

Jyväskylän yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että lukeminen kannattaa: säännöllisesti sanomalehteä lukevat nuoret menestyivät kansainvälisessä PISA-tutkimuksessa parhaiten sekä lukutaidossa, matematiikassa, luonnontieteissä että ongelmanratkaisun tehtävissä.

- Parhaimman lukutaidon saa lukemalla monipuolisesti. Kaunokirjallisuus opettaa pohtimaan asioita ja on mielikuvituksen ja kriittisen ajattelun kannalta ensiarvoisen tärkeää. Sanomalehdestä taas oppii lukemaan hyvin monenlaisia juttuja, perinteisten tekstien lisäksi esimerkiksi grafiikkaa, numeerista tekstiä sekä kuvan ja tekstin yhdistelmiä.

Linnakylä näkisi mielellään sanomalehden vielä nykyistä monipuolisemmin osana peruskoulujen opetusta.

- Sanomalehti on tämän päivän historiaa, josta pitäisi oppia muodostamaan oma näkemyksensä. Lehdissä voi myös olla hyvinkin ajankohtaista tietoa esimerkiksi ilmastonmuutoksesta. Siinäkin mielessä lehti on hyvä materiaali, että se tarjoaa paljon ainesta kriittiseen pohdintaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.