Sanoma Newsille vaaditaan 2 miljoonan uhkasakkoa

Sanoma Newsin freesopimuskiista on edennyt markkinaoikeuteen. Hakemus on jätetty tänään oikeuteen Suomen Journalistiliiton nimissä. Myös muut tekijäjärjestöt pitävät prosessia erittäin tärkeänä, sillä tekijäjärjestöjen oikeustajun mukaan kohtuuttomat ehdot loukkaavat freelanceria heikompana osapuolena.

Markkinaoikeutta vaaditaan uhkasakon uhalla kieltämään Sanoma Newsiä käyttämästä kohtuuttomia ehtoja freelancesopimuksissaan.

Hakemuksen mukaan freelancerin kannalta kohtuuttomia ovat sopimuksissa käytetyt maksuaikaa, tekijänoikeutta ja vahingonkorvausvastuita koskevat ehdot.

Freelancerin palkkion maksaminen on sidottu julkaistavaksi hyväksymiseen. Normaalisti valmiin työn hyväksymisen pitäisi riittää. Lisäksi osassa sopimuksia todetaan, että hyväksymispäivänä pidetään julkaisupäivää. Jos julkaisija päättää olla julkaisematta freelancerin tekemän aineiston, ei freelancer saa korvausta tekemästään työstä.

Tekijänoikeuksien osalta Sanoma News haluaa koko SanomaWSOY-konsernille freelancerin tekemien töiden kaikki nykyiset ja tulevat taloudelliset oikeudet mukaan lukien muuntelu-, muuttamis- ja edelleenluovutusoikeuden. Näistä aiempaa laajemmista oikeuksista ei haluta maksaa lisäkorvausta.

Vastuuehdon mukaan freelancer vastaisi kolmannelle aiheutuvasta vahingosta ja mahdollisista oikeudenkäyntikuluista. Sananvapauslain mukaan vastuu kuuluu julkaisijalle.

Markkinaoikeuden arvioitavaksi tulevat ehdot on laadittu 19.5. Sanoma News on edellyttänyt freelancereitaan hyväksymään ehdot 15.6. mennessä.

Nopeasta aikataulusta johtuen ehtojen käyttämiseen on haettu väliaikaista kieltoa oikeudenkäynnin keston ajaksi.

Kiellon tehosteeksi vaaditaan 2 000 000 euron suuruista uhkasakkoa.

- Määrässä on otettu huomioon Sanoma Newsin liikevaihto ja freelancesopimusten vuotuinen arvo, sanoo Journalistiliiton työehtoasiamies Petri Savolainen.

Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 475 miljoonaa ja freelancebudjettikin oli useita miljoonia.

Mikäli markkinaoikeus määrää väliaikaisen kiellon, ei kohtuuttomia ehtoja saa käyttää uhkasakon uhalla.

Keskimäärin markkinaoikeusprosessi kesti viime vuonna 14,1 kuukautta.

- Oikeusprosessin aikana freelancereiden kannattaa jatkaa töitään normaalisti, vanhoilla ehdoilla, sanoo Savolainen.

Prosessin ohella tekijäjärjestöt pyrkivät edelleen neuvotteluihin Sanoma Newsin kanssa. Neuvotteluiden käymiseksi Journalistiliitto on kerännyt 560 freelancerin valtakirjat.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat