Sananvapaustoimikunta lisäisi yleisön oikeuksia

Julkisuudessa loukatuksi tullut henkilö voi vastaisuudessa hakea maineensa palauttamista uudella tavalla. Tänään mietintönsä jättänyt sananvapaustoimikunta ehdottaa, että tuomioistuin voisi määrätä kunnian tai yksityiselämän loukkaukseen syyllistyneen tiedotusvälineen julkaisemaan tiedon oikeuden tuomiosta ja sen perusteista.

Tuomio julkaistaisiin vain, jos rikoksen uhri sitä itse vaatii. Julkaiseminen tapahtuisi maksutta ja sen laajuudesta päättäisi tuomioistuin. Toimikunnan mielestä uutta seuraamusta voidaan pitää perusteltuna rikoksen uhrin kunnian ja yksityiselämän suojan kannalta.

Päätoimittaja Jarmo Virmavirran johdolla työskennellyt toimikunta ehdottaa myös, että sananvapauden käyttöä joukkoviestimissä koskevat säännökset koottaisiin yhteen lakiin. Ehdotus selkeyttäisi sananvapauden käyttämistä koskevaa sääntelyä. Samalla purettaisiin aikansa elänyttä ja tarpeetonta byrokratiaa.

Toimikunta laajentaisi lehdistön lukijoille nyt kuuluvan vastineoikeuden koskemaan myös radion ja television ohjelmia sekä verkkojulkaisuja. Ehdotuksessa tarkennetaan päätoimittajan vastuuta eräiltä osin. Toimikunnan piirissä oli erilaisia näkemyksiä siitä, heikentääkö ehdotus suojaa eräissä tapauksissa esitutkinnassa.

Toimikunnan mietinnössä on otettu erityisesti huomioon uudet verkkoviestimet. Esimerkiksi oikeus nimettömänä julkaistuun ilmaisuun koskee ehdotuksen mukaan myös verkkoviestintää. Lähettimen tai palvelimen ylläpitäjällä tulee kuitenkin olla tarpeelliset tiedot, jotta yleisön saataville toimitetun viestin lähettäjä voidaan tunnistaa. Määräyksen tunnistamistietojen luovuttamisesta voi antaa vain tuomioistuin.

Toimikunta jätti yksimielisen mietintönsä oikeusministeri Kari Häkämiehelle.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat