Mainos

Sananvapausjärjestö tyrmää lähdesuojan murtamiskaavailut

Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n Suomen ryhmä puolustaa toimittajien lähdesuojaa. Sen merkitys pienessä suomalaisessa yhteiskunnassa on ryhmän mielestä aivan erityisen korostunut.

Suomen ryhmä arvostelee esitutkinta-, pakkokeino- ja poliisilain uudistusta pohtineen toimikunnan suunnitelmia helpottaa toimittajien lähdesuojan murtamista jo rikoksen esitutkintavaiheessa. Ryhmä muistuttaa, että monista epäkohdista ja jopa väärinkäytöksistä saa tietoja vain, jos tiedon lähteelle turvataan koskemattomuus.

Nykyisen lain mukaan toimittajan voi velvoittaa vasta oikeudessa kertomaan, kuka salassapitovelvollisuuden alaisen tiedon antoi.

Lähdesuojan tarkoitus on taata viestimille mahdollisuus valvoa vallankäyttöä sekä osaltaan varmistaa kansalaisten oikeus saada tietoa myös arkaluontoisista asioista, IPI:n Suomen ryhmä painottaa.

IPI on kansainvälinen päällikkötoimittajien sananvapausjärjestö, jonka puheenjohtaja on Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen. Suomen ryhmän puheenjohtajana toimii Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) epäili lauantain Helsingin Sanomissa, ettei oikeus- ja sisäministeriön työryhmän ehdotus lähdesuojan murtamisesta toteutuisi sellaisenaan.

- Ei työryhmässäkään ajatella, että alettaisiin murtaa toimittajien perinteistä poliittista lähdesuojaa, Brax arvioi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.