Samu Haber musiikkialan tilasta Kauppalehdessä: "Suomi pakottaa ammattilaiset ulkomaille"

Sunrise Avenue -laulaja ihmettelee, miksi luovan alan ammattilaisen työtä hankaloitetaan Suomessa.

Laulaja Samu Haber, 40, pureutuu musiikkialan hankaluuksiin Kauppalehden mielipidekirjoituksessaan.

Keski-Euroopassa suositun Sunrise Avenuen nokkamies pohtii laulajan itsensä ja kansanedustaja Hanna Kososen (kesk) nimiin merkityssä kirjoituksessa, miksi kotimaan lainsäädäntö pakottaa suomalaiset muusikot siirtymään ulkomaisiin tekijänoikeusjärjestöihin.

– Musiikintekijän portti maailmalle aukeaa usein suuren musiikkikustantajan tarjotessa kansainvälistä yhteistyötä tekijän musiikin markkinoimiseksi suurilla markkina-alueilla Euroopassa, Yhdysvalloissa tai Aasiassa. Musiikkialan ammattimaistuessa ja kansainvälistyessä yrityksen kautta operoiminen on nykyään jopa elinehto musiikintekijän ammattimaiselle menestykselle, todetaan kirjoituksessa.

– Entistä useampi kansainvälistyvä musiikintekijä harkitsee eroamista Suomen musiikintekijöiden tekijänoikeusjärjestö Teostosta ja siirtymistä ruotsalaisen STIMin asiakkaiksi johtuen Suomen verotuskäytännöstä. Verotuksestamme aiheutuu kasvava ja vakava kilpailukykyongelma suhteessa naapurimaahamme.


Tekstissä todetaan, että Ruotsin musiikkiala on yli kaksi kertaa Suomen kokoinen ja länsinaapurin kilpailuetu kasvaa jatkuvasti nykyisellä sääntelyllä.

– Ongelmana Suomessa on se, että tekijänoikeustuloa ei voi ohjata tekijän omalle yritykselle, vaikka tekijä olisi päätoiminen musiikkialan elinkeinonharjoittaja. Tekijän täytyy tulouttaa tekijänoikeustulot henkilökohtaisen ansiotulon verotuskäytännön kautta tai luopua omista tekijänoikeuksistaan yrityksen hyväksi.

– Mielestämme Suomessa on poistettava suomalaisen musiikkiklusterin kasvun este. Suomella ei ole varaa hankaloittaa luovan alan ammattilaisten työskentelyä epäkäytännöllisellä sääntelyllä ja samalla pakottaa ammattilaisia ulkomaille. Tekijänoikeuskorvaukset tulee voida tulouttaa Suomessakin tekijän omalle yritykselle muiden maiden tapaan.

Lue Haberin ja Kososen kirjoitus kokonaisuudessaan täällä.

Samu Haber vieraili MTV:n Huomenta Suomessa syksyllä 2014. Katso miehen haastattelu alla!


Lue myös:

    Uusimmat