Mainos

Samppanja yhä vapun suosikkijuoma

Futureimagebank

Vapun suosikkijuoman myyntimäärät ovat nousseet viime vuosina tasaisesti. Vaikka tänä vuonna nimenomaan samppanjan myynti on notkahtanut, tänään ja huomenna sitä ei huomaa.

Ylellisimmillä vappupiknikeillä maistellaan myös varsin kalliita juomia. Asiantuntijan mukaan niitä harrastetaan nykyään varallisuus- ja sukupuolirajoista riippumatta.

- Samppanjasta pitävät useimmiten vähän enemmän naiset. Miehetkin varmasti innostuvat puolison rinnalla, kunhan ymmärtävät, ettei shampanja ole pelkästään naisten juttu. Esimerkiksi ruotsalaiset ovat hauska tapaus siinä mielessä, että miehetkin ovat hulluna samppanjaan. Miesporukatkin tilaavat juomaa mielellään, sanoo Essi Avellan, Master of Wine.

Kalleimmat Suomesta saatavat samppanjat maksavat lähes 600 euroa. Myös niille on kysyntää. Erinomaisiksi tiedettyjen vuosikertojen pieniä Suomeen saatavia eriä jopa jonotetaan.

- Samppanjoiden kanssa on vähän sama juttu, kuin missä hyvänsä. Kun harrastus lisääntyy, on valmis satsaamaan enemmän rahaa. Kustannukset voi jakaa muiden kanssa, sillä yhdestä pullosta riittää jopa viidelletoista, kertoo Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna.

Miten hyvin shampanja sopii ruuan seuraksi?

Avellanin mielestä samppanja on neutraalina ja hienoaromisena juomana kaikista viineistä ylivoimaisesti monikäyttöisin ruokaviini. Tippaleivän seuraksi hän neuvoo valitsemaan makean tai puolimakean kuohujuoman. Avellanin mielestä samppanja juodaan tyylikkäästi lasista:

- En voi suositella pullon suusta juomista, koska siinä ei saa koko tuoksua alkuunkaan. Ihan ensimmäisenä suuhun tulee vain aggressiivinen kuohu. Omasta mielestäni se ei ole erityisen miellyttävää. En myöskään missään nimessä suosittele muovi- tai varsinkaan pahvimukeja. Mielestäni on vaivan arvoista kantaa lasit mukanaan, etenkin samppanjaa juodessa.

Jos tavallinen kuohujuoma ei maistu, samppanjasta ja kuohuviineistä saa myös raikkaita ja kevyitä juomasekoituksia.

- Esimerkiksi persikkamelbaa ja kuohuviiniä päälle, se on keväinen ja raikas, suosittelee samppanjabaari F8 Sweetin vuoropäällikkö Antti Illi.

Hauskaa vappua!

Katso Kati Hyttisen juttu ja samppanjakouluttaja Tiko Koivusen haastattelu (Huomenta Suomi 30.04.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.