Mainos

Sampo-ryhmän yhtiöt korvauksiin kurssimanipulaatiosta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perjantaina kolme Sampo-ryhmän vakuutusyhtiötä maksamaan valtiolle 704065 euron korvaukset kurssin vääristämisestä saadusta rikoshyödystä.

Oikeuden mukaan YIT:n osakkeiden hintatasoa manipuloitiin ylöspäin toissa vuonna tehdyssä suurkaupassa. Sampo-ryhmä osti kesäkuussa 2000 Rautaruukki-ryhmältä runsaat kymmenen prosenttia YIT:n osakekannasta yli 44 miljoonan euron hintaan.

Kurssimanipulaatiolla vältyttiin maksamasta varainsiirtoverot, jotka käräjäoikeus katsoi Sampo-yhtiöiden rikoshyödyksi. Korvauksia joutuvat maksamaan Sampo-konserniin kuuluva Vakuutusosakeyhtiö Henki-Sampo (osuus 217857 euroa) sekä Keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Varma-Sampo (352160 euroa) ja Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva (134048 euroa).

Osakkeet myyneitä Rautaruukki-yhtiöitä ei tuomittu korvauksiin. Oikeudessa jäi näyttämättä, että Sammon ja Rautaruukin sopimus kulujen jakamisesta olisi koskenut myös varainsiirtoveroa, joten Rautaruukki ei hyötynyt rikoksesta.

Leonian syyte hylättiin

Käräjäoikeus hylkäsi myös Sampo Pankkiin kohdistuneen yhteisösakkovaatimuksen. YIT-kaupan välitti Leonia Pankki, joka sittemmin on siirtynyt Sampo-konserniin. Sitä kautta Sampo sai perintönä Leonian kurssimanipulaatiosyytteen.

Valtionsyyttäjä Pekka Koponen oli vaatinut Sammon tuomitsemista yli 16800 euron yhteisösakkoon. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että kysymyksessä oli vain yksi sopimuskauppa, jota ei valvottu riittävän huolellisesti ja varovaisesti. Lisäksi tavoiteltu hyöty oli Leonialle merkityksetön.

Leonian rikoshyöty oli sen saama 841 euron välityspalkkio, jonka käräjäoikeus tuomitsi valtiolle menetettäväksi. Henkilökohtaisen tuomion kurssin vääristämisestä saivat Sammon ja Leonian edustajina kaupasta sopineet ja sen teknisesti toteuttaneet miehet. Kumpikin sai 35 päiväsakon rangaistuksen. Rautaruukin edustajan avunantosyyte hylättiin.

Kaupat tehtiin sekunneissa

Rautaruukki ja Sampo sopivat ennen YIT-kauppaa myyntihinnaksi 14,20 euroa osakkeelta. Kaupan välittänyt Leonia hilasi osakkeen kurssin ylöspäin ostamalla neljän sekunnin sisällä 4400 YIT:n osaketta 13,40-14,00 euron hintaan. Kurssi nousi toivotulle tasolle ja sopimuskauppa voitiin tehdä kolme sekuntia myöhemmin.

Käräjäoikeuden mukaan nopeus sinänsä kuuluu pörssikaupan luonteeseen, mutta tässä tapauksessa vedätyksellä johdettiin markkinoita harhaan. Muut eivät ehtineet reagoida ja tehdä uusia 14,20:n alittavia myyntitarjouksia.

Kaupan onnistumista varmisteltiin vielä sillä, että sen tekemiseksi valittu ajankohta oli markkinoilla hiljainen. Manipulaatiotarkoitusta osoitti käräjäoikeuden mukaan sekin, että Sampo-ryhmä ei sopimuskaupan jälkeen enää ostanut lisää YIT:n osakkeita. Osakkeen kurssikaan ei enää noussut 14,20:een, vaan putosi kaupan jälkeen 14,00 euroon.

Jos sopimuskauppa olisi tehty pörssin ulkopuolella, siitä olisi pitänyt maksaa varainsiirtoveroa 1,6 prosenttia kauppahinnasta. Käräjäoikeus ei ota päätöksessään kantaa asian verotukselliseen puoleen, vaan se ratkaisi jutun rikosasiana riippumatta siitä, mitä verottaja aikoo jatkossa tehdä.

Nykyään kaupan saisi tehdä

Tänä päivänä tehtynä YIT-kauppaa vastaava sopimuskauppa olisi ongelmaton. Helsingin pörssi muutti viime helmikuussa ns. blokkikauppoja koskevia sääntöjään siten, että nykyään blokkikauppa voidaan tehdä pörssissä ilman hintarajaa, jos kauppa on riittävän suuri.

Sakot saaneiden Sammon ja Leonian toimihenkilöiden syyllisyyttä sääntömuutos ei käräjäoikeuden mukaan kuitenkaan vähennä, koska kurssin vääristäminen on yhä rikos.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 28.06.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.