Mainos

Sampo Pankki: Talouskasvu jatkuu euron kriisistä huolimatta

Suomen talous jatkaa kasvuaan ensi vuonna, ennustavat Sampo Pankin ekonomistit.

Sampo Pankin tänään julkistaman suhdannekatsauksen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa ensi vuonna 2,8 prosenttia.

Katsauksessa arvioidaan, että Suomen julkisen sektorin velat ovat maltillisia eurooppalaisessa vertailussa.

– Meilläkin on alettava vajeiden kaventamistalkoot heti uuden eduskunnan järjestäydyttyä, huomauttaa Sampo Pankin johtava neuvonantaja Lauri Uotila Sampo Pankin tiedotteessa.

Katsauksen mukaan euromaiden velkakriisi on saavuttanut huolestuttavat mittasuhteet, mutta Euroopan kriisimaat ovat vain murto-osa kokonaisuudesta ja maailmantalouden kasvun painopiste on Aasiassa.

Katsauksen mukaan kuva maailmantaloudesta on maltillisen positiivinen, mutta taantuma jatkuu useissa euromaissa. Sampo Pankki odottaa ohjauskorkojen nostoa ensi vuoden loppupuolella. Asuntojen hintojen ennakoidaan pysyvän suunnilleen nykytasolla.

Uotila: Työttömyys jäämässä luultua pienemmäksi

Sampo Pankki ennustaa, että kuluttajahinnat nousevat myös ensi vuonna. Inflaation ennakoidaan olevan suunnilleen nykyisellä tasolla, eli 2,4 prosentissa. Tilastoskeskuksen mukaan marraskuussa inflaatio oli 2,5 prosentissa.

Kotitalouksien ostovoima pysyy Sampo Pankin ennusteen mukaan kuitenkin ennallaan työllisyystilanteen parantumisen vuoksi. Työttömyysasteen ennustetaan olevan 7,5 prosenttia.

– Työllisyys on varovaisesti lisääntynyt, ja työttömyysaste on alentunut helmikuusta alkaen. Vuoden 2010 työttömyysaste on jäämässä selvästi alemmaksi kuin vuotta aiemmin ennustettiin, Uotila sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.