Mainos

Sampo Pankki nosti bkt-ennusteen 3,5 prosenttiin

Sammon pääekonomisti Lauri Uotila ennustaa tuotannon kasvuvauhdin hidastuvan loppuvuotta kohti, mutta koko vuoden kasvun olevan selvästi ennakoitua vahvempaa.

Sampo Pankki on nostanut Suomen talouden kasvuennustetta 0,6 prosenttiyksikköä odotettua vahvemman talouskasvun takia. Bruttokansantuote kasvaa pankin tuoreen talouskatsauksen mukaan tänä vuonna 3,5 prosenttia.

Suomen talouskasvu on Sammon mukaan jatkunut nopeana ja tuotannon kasvu on ollut odotettua nopeampaa. Tahti ei hidastu kovin paljon ensi vuonnakaan, vaan jatkuu 2,7 prosentin vauhtia, arvioivat Sammon ekonomistit.

Tuotanto kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä viime vuoden 5,5 prosentin vauhtia, jota Sammon pääekonomisti Lauri Uotila kuvaa yllättävän nopeaksi. Hän ennustaa vauhdin hidastuvan loppuvuotta kohti, mutta koko vuoden kasvun olevan selvästi ennakoitua vahvempaa.

Kasvua ovat vetäneet sekä viennin vahva imu että investoinnit ja yksityinen kulutus. Voimakkaan talouskasvun ansiosta työllisyyden paraneminen on jatkunut viime vuodesta. Nyt on Uotilan mukaan monilla toimialoilla jo nähtävissä ongelmia synnyttävää työvoimapulaa.

Kuluttajahintojen nousuvauhti kiihtyi alkuvuonna 2,4 prosenttiin. Koko tänä vuona Sampo Pankki ennustaa hintojen nousevan hieman yli 2 prosenttia. Ensi vuonna inflaatio saattaa palata alle 2 prosentin vauhtiin, mutta riskit ovat lähinnä ylöspäin. Euriborkorot nousevat Uotilan mukaan enää hieman.

- Euroopan keskuspankki nostaa todennäköisesti ohjauskorkonsa 4,25 prosenttiin syksyllä, eikä suurempi korkojen nousu talvella ole mahdotonta. Melko maltillisten inflaationäkymien takia euriborit tuskin nousevat viiteen prosenttiin, totesi Uotila.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.