Mainos

Sampo Pankin pääekonomisti: Talousnäkymät toiveikkaat

Alkanut vuosi näyttää euron kannalta paremmalta kuin mihin vuoden 2011 lopulla jäätiin. Euromaat painivat edelleen ongelmien kanssa, mutta tukitoimenpiteiden vuoksi euro on paremmissa kantimissa kuin viime vuoden lopulla.

– Toki jäsenmailla on edelleen suuria ongelmia, ja euro on tulossa teini-ikään, joten totta kai haasteita riittää myös lähivuosille, sanoo pääekonomisti Pasi Kuoppamäki Sampo Pankista.

Euron hullu vuosi 2011

Vuosi 2011 alkoi Kuoppamäen mukaan suhteellisen optimistisissa merkeissä. Vuoden alkupuolella maailmantaloudessa oli kasvua. Riskien tiedettiin kuitenkin olevan olemassa, ja ne realisoituivat kesällä.

– Mitään suurta romahdusta ei tapahtunut. Toki tietyt maat ajautuivat tässä myllerryksessä erilaisten kriisipakettien varaan. Italia ja Espanjakaan eivät tule yksinään toimeen, vaan Euroopan keskuspankin on tehtävä taustalla tukiostoja. Mutta Euroopan keskuspankin, Brysselin päättäjien ja kansallisten päättäjien tekemät ratkaisut ovat auttaneet tilannetta sen verran, että mitään katastrofia ei ole tapahtunut, sanoo Kuoppamäki.

Taloudellista katastrofia vuosi 2011 ei tuonut tullessaan, mutta monissa euromaissa talousongelmat johtivat poliittiseen katastrofiin, ja hallitukset joutuivat vaihtoon.

Näkymät vuodelle 2012 toiveikkaat

Sampo Pankin pääekonomisti suhtautuu kuluvan vuoden talousnäkymiin varovaisen toiveikkaasti. Lähikuukaudet tulevat olemaan vaikeita, mutta taloudellinen tilanne helpottuu vuoden loppua kohden, hän arvioi. Suomella on kuitenkin edessään kovia päätöksiä.

– Mielenkiinnolla odotan uusia laskelmia siitä, millainen kestävyysvaje meillä on ikääntymisen suhteen ja millaisia päätöksiä jää tuleville vuosille. Luultavasti tiedossa on lisää niukkuutta. Lähitulevaisuus näyttää edelleen hyvin hankalalta, mutta maailmantaloudessa on myönteisiäkin merkkejä, joiden uskon näkyvän loppuvuotta kohti.

(MTV3)

Katso Pasi Kuoppamäen haastattelu (Huomenta Suomi 9.1.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.