Mainos

Sampo Pankin pääekonomisti: Talouden nousu alkamassa

Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila arvioi, että talouden taantuma on pysähdystilassa, mutta nousu ei ole ihan vielä alkanut.

Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Alan Greenspan sanoi televisioyhtiö ABC:n haastattelussa, että talouden pohja on nyt nähty ja käänne ylöspäin tapahtui jo heinäkuun puolivälissä. Hänen mukaansa taantuma alkaisi Yhdysvalloissa jo lähennellä loppuaan. Uotilan mukaan tämä vastaa aika hyvin nykytilannetta.

- On kuitenkin naiivia sanoa, että pohja olisi saavutettu jonkun kuun puolivälissä. Ei kukaan niin tarkasti tiedä. Yhdysvalloista on kantautunut yritysbarometrejä ja luottamusindikaattoreita, jotka ovat nousseet ylöspäin. Myös asuntokauppa ja rakentaminen ovat hieman piristyneet. Paljon on siis merkkejä siitä, että pohja olisi saavutettu, Uotila sanoo MTV:n Huomenta Suomessa.

Myös pörssikurssit ovat Uotilan mukaan pitkään antaneet viitteitä siitä, että nousu on tulossa.

- Pörssikurssien pitää olla nousujohteisia useita kuukausia, ennen kuin taantuman pohja on nähty. Nythän pörssikurssit ovat olleet nousevia jopa maaliskuulta alkaen.

Uotila sanoo, että finanssimaailmassa on yhä paljon jäykkyyksiä.

- Muun muassa luotonanto ei ole vielä niin sujuvaa, kuin sen soisi olevan.

Työttömyys kasvaa

Vaikka talous onkin kääntymässä taantumasta nousuun, Uotilakin uskoo, että työttömyys jatkaa Suomessa vielä kasvuaan.

- Työttömyys lisääntyy ilman muuta, koska tuotantomäärä on pienentynyt niin paljon vuodentakaisesta. Korkeimmillaan työttömyys on ensi talvena ja ensi keväänä.

Yli puolen miljoonan työttömän rajaa Uotila ei kuitenkaan usko rikottavan. Ostovoimalle Uotila lupaa loppuvuodelle pelkkää hyvää.

Sampo Pankin pääekonomistin mielestä valtion velanotosta ei pidä olla huolissaan.

- On selvää, että se lisääntyy, mutta valtiollahan on tällä hetkellä vielä rahaa yhtä paljon kuin velkaa. Valtion velka ei ole iso rasite tässä yhteiskunnassa, kunhan ei anneta sen kasvaa määrättömästi. Kolme vuotta nouskoon vielä ihan selvästi.

Uotila muistuttaa, ettei valtion velkaa tarvitse heti maksaa takaisin.

- Sitä uudistetaan ja ylläpidetään. Velasta maksetaan korkoa, mutta korot ovat joidenkin tuloa tässä yhteiskunnassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.