Sampo ostamassa Storebrandin

Finanssitavaratalo Sampo ehdottaa vakuutusyhtiö Storebrandille yhdistymistä. Sampo tarjoa vakuutusyhtiön osakkeista 2,6 miljardia euroa eli 15,5 miljardia markkaa. Tarjous on korkeampi kuin Den Norske Bankin tarjous. Storebrandin hallitus onkin esittänyt omistajille Sammon tarjouksen hyväksymistä. Järjestelyn myötä Sammosta tulisi myös Pohjoismaiden suurimman vahinkovakuusyhtiö Ifin suurin omistaja ja Sammon vahinkovakuutukset siirrettäisiin Ifiin.

Sampo osaksi If-konsernia

Sampo saa kaupan vastikkeena 42 prosenttia If:n osakkeista noin 208 miljoonaa euroa käteisenä. Sammon omistus If:stä nousee siten 67,5 prosenttiin tänään julkistetun Storebrand- järjestelyn seurauksena. Skandian omistusosuus on 32,5 prosenttia. Kauppa vapauttaa ajan mittaan Sammon pääomia ja mahdollistaa niiden suuntaamisen ydinliiketoimintoihin.

Vahinkovakuutusyhtiö If:n hallituksen puheenjohtajaksi valitaan Idar Kreutzer, toimitusjohtajana jatkaa Bo Ingemarsson, varatoimitusjohtajaksi ja toimitusjohtajan varamieheksi nimitetään Hannu Kokkonen ja varatoimitusjohtajaksi Knut W. Francke.
Laajentuneen If:n kokonaisvakuutusmaksutulo on noin 3,6 miljardia euroa ja taseen loppusumma noin 9 miljardia euroa.

If perustettiin vuonna 1999 kun Storebrand ja Skandia yhdistivät vahinkovakuutusliiketoimintansa. If:n markkinaosuudet ovat nyt 37 % Norjassa, 23 % Ruotsissa ja 5 % Tanskassa. Sammon vahinkovakuutuksen markkinaosuus Suomessa on 34 %.

Ehtona Storebrand- ostotarjous

Björn Wahlroos on ollut Norjassa tekemässä suuria kauppoja.

Vahinkovakuutusjärjestelyn toteutumisen ehtona on Sammon Storebrandin osakkeista tekemän julkisen ostotarjouksen toteutuminen tänään julkistetun järjestelyn mukaisesti. Sampo on tehnyt Storebrandin osakkeenomistajille osto- ja vaihtotarjouksen, jossa kustakin Storebrandin osakkeesta tarjotaan 75 Norjan kruunua. Ostotarjouksen kokonaisarvo on 2,6 miljardia euroa. Yhtiöiden hallitukset ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jossa ne suosittavat Storebrandin osakkeenomistajille tarjouksen hyväksymistä.

Uusi konserni yhdistäisi kaksi finanssipalveluryhmää, joilla on samankaltaiset toimintatavat. Tarkoituksena on kehittää finanssipalvelukonderni, joka panostaa pitkäaikaissäästämiseen. Uuden konsernin johto- ja hallintorakenne tulisi koostumaan tasapainoisesti sekä Sammon että Storebrandin edustajista. Järjestelyt vaativat kuitenkin vielä viranomaisten hyväksynnän.

Muutokset Sampo-konsernissa eivät edellytä asiakkailta mitään toimenpiteitä, vaan heidän nykyiset pankki-, rahasto-, vakuutus- yms. sopimuksensa säilyvät ennallaan.

Tämän päivän uutinen oli sikäli yllättävä, että vielä pari kuukautta sitten Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos oli sitä mieltä, että Sampo keskittyy kotimaahan. Nyt avautuvan norjalaisen yhteistyön riskejä - esimerkiksi Norjan poliittisen tilanteen tuomia riskejä - Wahlroos ei halua lähteä arvioimaan.

Niinistö tyytyväinen

Sauli Niinistö

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö on jo ehtinyt kommentoida Sammon laajentumisaikeita. Niinistö pitää Sammon ja Storebrandin välillä saavutettua neuvottelutulosta kannatettavana ja Sammon strategiaa tukevana. Valtio omistaa Sammosta hieman yli 40 prosenttia.

Norjan suurkäräjillä vastustusta

Sammon tekemä ostotarjous vakuutusyhtiö Storebrandin osakkeista on herättänyt heti vastustusta Norjan suurkäräjillä. Suurkäräjien talousvaliokuntaa johtava keskustalainen Morten Lund toivoo, ettei Sampo onnistu suunnitelmissaan. Lund katsoo, että Norjan hallituksen pitäisi tarvittaessa käyttää lain keinoja Sammon tarjouksen torjumiseksi. Lund kuitenkin myöntää, että poliittisesti asiaan on vaikea vaikuttaa. Norjan valtio ei omista Storebrandia, mutta Lund tähdentää, että yhtiön säilyminen norjalaisissa käsissä olisi tärkeää.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat