Mainos

Samoalla vaihdetaan liikenteen puolta

Eteläisen Tyynenmeren valtiossa Samoalla ajellaan tästä päivästä eteenpäin toisella puolella tietä kuin aikaisemmin.

Samoalaisten täytyy totutella kaaoksen uhallakin oikeanpuoleisesta liikenteestä vasemmanpuoleiseen. Muutos on ajoitettu kaksipäiväiseen lomaan, minkä toivotaan ehkäisevän sekasortoa liikenteessä.

Pääministeri Tuilaepa Sailele Malielegaoi päätti viime viikolla, että muutos toteutetaan suunnitellusti huolimatta mielenosoituksista, joihin on osallistunut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Saaren asukkaat ovat protestoineet muun muassa sotkemalla liikennemerkkejä ja maalaamalla teiden pintoihin Malielegaoille osoitettuja mielenilmauksia.

Saaren bussiyhtiöissä ollaan raivoissaan muutoksesta, sillä niiden kalusto on osoittautumassa käyttökelvottomaksi. Linja-autojen ovet ovat ajosuunnan vaihdon jälkeen väärällä puolella ajoneuvoa.

- Emme tiedä, mitä tehdä. Meillä on isot lainat, ei varoja, eikä toivoa, valitti liikennöitsijä Nanai Tawan.

Pääministeri Malielegaoi totesi vain, että "nyt on oikea aika". Samoalla on ajettu oikeaa puolta yli vuosisadan ajan.

Samoasta tulee ensimmäinen maa vuosikymmeniin, jossa toteutetaan kaistojen ajosuunnan vaihdos. Islanti ja Ruotsi siirtyivät oikeanpuoleiseen liikenteeseen 1960-luvulla. Afrikan maat Nigeria ja Ghana sekä Jemen ajoivat läpi muutoksen 1970-luvulla.

Käytettyjä autoja naapurimaista

Samoan hallitus haluaa muutoksella yhtenäistää käytäntöjä ja piristää kauppavaihtoa Australian ja Uuden-Seelannin suuntaan. Niissäkin ajetaan vasenta kaistaa pitkin.

Tarkoituksena on kannustaa ulkosamoalaisia välittämään sukulaisilleen naapurivaltioista käytettyjä autoja, joissa on ratti oikealla puolella. Entistä useammalla samoalaisella olisi näin ollen tulevaisuudessa varaa omaan autoon.

Autot, joissa ratti on vasemmalla puolella, ovat jatkossakin sallittuja.

(MTV3 - AP - EBU)

Videokuvaa samoalaisesta liikennekulttuurista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.