Mainos

Sammon ex-johtajalle tuomio pörssirikoksesta

Rikos ajoittuu vuoteen 1999, jolloin Leskinen osti vakuutusyhtiö Pohjolan osakkeita lähipiirilleen samaan aikaan, kun Sampo oli valtaamassa Pohjolaa.

Sampo-konsernin entinen pääjohtaja, varatuomari Jouko K. Leskinen on tuomittu korkeimmassa oikeudessa sisäpiiritiedon väärinkäytöstä. Leskinen joutuu maksamaan 7260 euron sakot.

KKO:n päätös on merkittävä ennakkoratkaisu muiden pörssirikossyytteiden käsittelyssä. KKO ei ole aiemmin käsitellyt sisäpiirisyytettä.

Rikos ajoittuu vuoteen 1999, jolloin Leskinen osti vakuutusyhtiö Pohjolan osakkeita ensin tyttärensä nimiin ja hiukan myöhemmin perheyrityksensä nimiin. Hän osti osakkeita yli 50 000 eurolla. Samaan aikaan Sampo valmisteli yhdistymistä Leonia-pankin kanssa. Osana hanketta pohdittiin määräysvallan hankkimista Pohjolassa. Vaihtoehtoina esitettiin Sammon ja Pohjolan henkivakuutustoimintojen yhdistämistä sekä koko Sampo- ja Pohjola-konsernien yhdistämistä.

Leskinen kiisti oikeudessa, että hänellä olisi ollut sisäpiiritietoa tai että hän olisi hankkinut arvopaperit tarkoituksenaan hyötyä. KKO:n päätöksen keskeinen kysymys on se, käyttikö Leskinen sisäpiiritietoa väärin hankkiessaan Pohjolan osakkeita samaan aikaan, kun Sampo oli valtaamassa Pohjolaa.

Tietoa ei ollut julkistettu

Sisäpiiritieto vaikuttaa arvopaperin arvoon

Sampo antoi keväällä 1999 pörssitiedotteen. KKO:n mielestä tiedotteessa ei kuitenkaan kerrota Pohjolaan liittyvien järjestelyjen vaihtoehdoista. KKO:n mukaan pörssitiedotteessa ei julkistettu merkittävää osaa Leskisellä olleista tiedoista.

Myös silloisissa lehtihaastatteluissa kerrotut seikat olivat oikeuden mielestä niukempia kuin Leskisellä ollut tieto. KKO katsoi, että kun Leskinen antoi toimeksiantoja osakkeiden ostosta, hänellä ollut tieto oli olennaisilta osin julkistamatonta. Markkinoilla oli tietoa kiinnostuksesta Pohjolan osakkeisiin, mutta se oli yleisluontoisempaa ja epätarkempaa kuin ex-pääjohtajalla.

Jos Sammon Pohjolaa koskeva tavoite olisi toteutunut, Pohjolan osakkeen pörssiarvo olisi todennäköisesti noussut huimasti. KKO päätti, että Leskisellä oli sisäpiiritietoa, kun hän hankki osakkeita ennen kuin Sammon tavoitteista oli kerrottu julkisuudessa.

Tuomio muuttui joka kerta

Leskinen tuomittiin sisäpiiririkoksesta Helsingin käräjäoikeudessa vuonna 2003. Käräjäoikeus äänesti päätöksestä, joka muuttui kokonaan Helsingin hovioikeudessa vuonna 2005. Hovioikeuden mielestä tieto Sammon tavoitteista oli julkisuudessa ja markkinoiden saatavissa ennen osakekauppoja.

Syyttäjä valitti päätöksestä KKO:hon, jonka mielestä ex-pääjohtaja käytti sisäpiiritietoa yrittäessään hankkia taloudellista hyötyä. Leskisen olisi konsernin pääjohtajana ja varatuomarina pitänyt osata epäillä, että julkistamaton tieto voisi olla sisäpiiritietoa.

Leskisellä olisi ollut osakekauppoja tehdessään velvollisuus huolella varmistua siitä, ettei hän syyllistyisi rikokseen. KKO:n mielestä Leskinen toimi törkeän huolimattomasti. Päätös oli yksimielinen.

Leskinen joutui eroamaan Sampo-konsernin johtajan paikalta sisäpiiriepäilyjen vuoksi vuonna 2001.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.