Mainos

Sammon alkuvuoden liikevoitto ennallaan

Vakuutuskonserni Sammon alkuvuoden liikevoitto oli vain hieman viimevuotista parempi ja oli nyt 386 miljoonaa markkaa. Hyvä tulos syntyi sijoitustoiminnasta, mutta vakuutustoiminnassa maksuja tuli sisään hieman vähemmän ja korvaukset lisääntyivät.

Pääjohtaja Jouko K. Leskisen mukaan sijoitustoiminta tuotti poikkeuksellisen hyvin. Noin 190 miljoonan markan lisäyksestä osa tuli kuitenkin eristä kuten osingoista, joita ei enää ole luvassa vuoden toisella puolikkaalla. Kaikkiaan sijoitustoiminta toi liki 700 miljoonaa markkaa.

Leskisen mukaan loppuvuoden näkymät ovat tästä huolimatta hyvät ja koko vuoden odotetaan olevan viimevuotista parempi. Vaikka varsinaisen vakuutustoiminnan onnistumista kuvaava vakuutustekninen kate romahti viime vuodesta, Leskinen korosti tämän johtuvan markan heikentymisestä alkuvuodesta. Sijoitustoiminnassa siitä saatiin vastaava hyöty.

Leskisen mukaan itse vakuutustoiminnassa tilanne on täysin kunnossa liikennevakuutuksia lukuunottamatta.
-Ne tuottavat tappiota niin meille kuin kilpailijoillekin, hän tiivisti.
Leskisen mukaan liikennevakuutusten tappiollisuus tulee vuosikymmenen alun maksualennuksista, kun liikenne ja onnettomuudet vähenivät laman myötä.

Nyt vastaavia korotuksia on hänen mukaansa mahdoton tehdä, sillä yli 10 prosentin korotuksiin kaikki liikennevakuutukset on sanottava irti. Sopimuksia on pari miljoonaa, joten irtisanominen ei ole järkevää ja tervehdyttäminen tehdään vähitellen, Leskinen selvitti. Liikennevakuutusten osuus Sammon kaikista vakuutuksista on noin 15 prosenttia.

Konsernin vakuutusmaksutuotot olivat hieman päälle 1,9 miljardia markkaa. Se on hieman vähemmän kuin vuosi sitten. Korvauksia jouduttiin maksamaan selvästi viimevuotista enemmän.

Kiinteistöomaisuuden osuus laskussa

Sijoitustoiminnan tuloista noin 47 miljoonaa markkaa tuli kiinteistökaupoista. Suurin näistä on Helsingin Bulevardilla sijaitsevan Otson pääkonttorin myynti Interbankille. Nokian myyntituloja Sampo keräsi 44 miljoonalla. Sen ääniosuus yhtiössä ei kuitenkaan juuri laskenut.

Leskinen piti ilahduttavana, että kiinteistöjen osuus sijoituskannasta vähentyi viime vuoden lopun vajaasta 30 prosentista vajaaseen 26 prosenttiin. Kiinteistökauppojen lisäksi osuutta pienensi mm. muiden sijoitusten lisääntyminen.

Verottajalta päänvaivaa

Verottaja on aiheuttanut Sammolle uutta miettivää Sampo-ryhmän uuden henkivakuutusyhtiön kokoamisessa, sillä keskusverolautakunnan mukaan Kalevan vakuutuskannan siirrossa on maksettava veroja. Leskisen mukaan tarkoitus on laatia nyt uusi malli, jottei veroja tarvitse maksaa. Verot olisivat arviolta yli sata miljoonaa markkaa.

Hän ei usko hankkeen edes viivästyvän, vaan uusi henkivakuutusyhtiö voi aloittaa suunnitellusti ensi vuoden alussa. Sampo, Teollisuusvakuutuksen ja Kaleva päättivät Henki-Sammon perustamisesta kesäkuun puolivälissä.

Henkivakuutusten suosio pysyy kovassa kasvussa: alkuvuoden aikana Kalevan maksutulot lisääntyivät yli 150 prosenttia. Leskisen mukaan vuoden loppuun mennessä yhtiö kokoaa maksuja vähintään 1,5 miljardilla markalla. Koko viime vuonna maksut olivat 900 miljoonaa markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.