Sami Helenius innostui maajoukkuekomennuksestaan

Jääkiekkoliiga NHL:n pudotuspeleistä karsiutuneen Chicago Blackhawksin suomalaispuolustajan Sami Heleniuksen kausi jatkuu runkosarjan jälkeenkin.

Helenius jatkaa Suomen maajoukkueleirille ja yrittää vakiinnuttaa asemaansa Leijonissa ensi perjantaista lähtien. Suomen päävalmentaja Hannu Aravirta kutsui Heleniuksen kokeelle, kun MM-joukkueeseen kaavaillut Phoenixin puolustajat Ossi Väänänen ja Teppo Numminen eri syistä kieltäytyivät MM-kisoista.

Helenius on komennuksestaan innoissaan.
- Olen tosissani innostunut tästä mahdollisuudesta. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun minulle tuli tällainen kutsu, Helenius hehkutti.

Helenius matkustaa Suomeen keskiviikkona ja jatkaa pari päivää myöhemmin maajoukkueen mukana Riiaan, jossa Leijonat kohtaa kaksoismaaottelussa Latvian.

Helenius, 29, ei ole pelannut urallaan tähän mennessä ensimmäistäkään A-maaottelua.
- Siitä on jo melkein 11 vuotta, kun viimeksi vedin leijonapaidan päälle. Se oli nuorten MM-kisoissa, Helenius selvitti.

Hän tietää olevansa vielä kaukana lopullisesta MM-valinnasta. Vaikkei jykevä, 196-senttinen ja 105-kiloinen puolustaja MM-joukkueeseen mahtuisikaan, se ei hänen maailmaansa kaada.
- En menetä yöunia, vaikka en pääsisi joukkueeseen. On jo hienoa, että saa muutaman A-maaottelun alle.

Pelityyliä tarkistettava

Helenius päätti yhdeksännen ammattilaiskautensa Pohjois-Amerikassa, tällä kertaa Chicagossa, jonne hänet maaliskuun puolivälissä myytiin Dallasista. Hän on kaukalossa tunnettu ronskeista otteistaan, jotka ovat poikineet suomalaiselle yli 1300 jäähyminuuttia NHL:ssä ja farmiliigoissa AHL:ssä ja jo lopetetussa IHL:ssä.

Heleniuksen olisi mahdollisimman nopeasti sopeuduttava suurempaan kaukaloon ja tiukempaan tuomarilinjaan. Se voi olla isolle miehelle vaikeaa.
- Katsotaan, miten se onnistuu. Täällä Pohjois-Amerikassa on iskostunut päähän, että maalin edessä annetaan pikkaisen keppiä ja pelataan kovaa. Nyt pitää ainakin yrittää olla "hellempi" ja pelata eurooppalaistyylisemmin. On tapoja olla kova, mutta samalla fiksu kaukalossa, Helenius sanoi.

Heleniuksen ensi kauden seurasta ei vielä ole varmuutta. Hän haluaisi jatkaa uraansa Pohjois-Amerikassa. Jos Chicago tarjoaa kontrahtia, joka merkitsee samaa palkkaa, pelaa Helenius NHL:ssä tai farmiliigassa, suomalainen on oikopäätä valmis sopimukseen.

- Meillä oli juuri tapaaminen joukkueen managerin Mike Smithin kanssa. Hän sanoi, että pelikaverini ja valmentaja Brian Sutter tykkäävät minusta. Smith sanoi, että olen hyvä roolipelaaja. Hän sanoi myös, että saan kuukauden kuluessa tietää, tarjoaako Chicago uutta sopimuspahvia tai ei. Mutta nyt keskityn maajoukkueeseen. Yrittämisen puutteeseen en ainakaan kaadu, sillä energiaa riittää. Alkukaudesta tuli istuttua lehdistökatsomossa ja syötyä hot dogeja, Helenius muisteli.

Heleniukselle kertyi tällä kaudella vain 15 NHL-ottelua. Suomalaisen oli Dallasissa vaikea löytää pelipaikkaa. Vaikeuksia kauden aikana lisäsi polvivamma.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat