Sami Garamin vappunakkimittari: 120 grammaa nakkia isolle mummolle ja ei-krapulaiselle

Vappulounaan määrän laskeminen ei ole helppo homma ammattikokillekaan.

- Vappupäivä on hankala, koska joillekin maistuu [ruoka] liikaa ja joillekin ei ollenkaan, sanoo MTV3:n Huomenta Suomessakin kokkaava Sami Garam.

Silti hän pystyy antamaan vappulounaan suunnittelijalle tarkat nakin yksikkömäärät ja perunasalaatin grammamäärät.

Kun syöjien määrä on viisi aikuista ja yksi lapsi, ovat määrät seuraavat: 760 grammaa nakkeja + kolme kuoretonta nakkia. Perunasalaattia 800 grammaa.

Garam tutkii MTV3:n uutistoimuksen laatiman vieraslistan tarkkaan, ennen kuin hän ottaa kantaa tarvittavan ruuan määrään.

- Mummo syö saman verran nakkeja kuin lapsi, Garam sanoo aluksi, mutta peruu puheensa kun kuulee mummon painon (70 kiloa).

- Aika iso mummo. Hän syö saman veran kuin muutkin aikuiset (naisille 120 grammaa per nenä), korjaa Garam.

Kierrä kaukaa kevytnakit

Ammattikokki Sami Garam ei suosittele kevytnakkeja kenellekään.

- Jos siitä on jätetty lihaa ja rasvaa pois, niin jollakin se pitää korvata, hän vihjaa pahaenteisesti.

- Mahdollisimman lihaisia nakkeja - lihaprosentti vähintään 70 prosenttia. Lapselle voi ostaa yhden paketin kuorettomia nakkeja, koska lapset tykkää niistä.

Muistakaa Garamin ohje: nakkien täytyy olla poksahtavia!

Muistakaa myös tämä Garamin ohje: perunasalaatti pitää tehdä itse, valmista ei saa ostaa!

Tässä Sami Garamin kauppalista perunasalaattia varten yllä olevalla vierasjoukolle: kuusi perunaa, yksi sipuli, yksi maustekurrku, yksi omena ja kaksi desilitraa majoneesia.

Muistakaa Garamin ohje: majoneesi pitää tehdä itse (no saa sen ostaa valmiinakin, jos on ihan pakko).

Garam lupaa, että myös lapsivieras syö perunasalaattia, vaikka siinä on sipulia.

- Hän syö, koska perunasalaatti on itse tehty. Sipulin maku ehtii pehmentyä.

Garamin spesiaalivinkki perunasalaattiin: kaprikset.

- Kaprikset ovat tosi hyviä perunasalaatissa, paitsi lapset ei niistä oikein tykkää.

Sovimme, että lapselle otetaan pieni annos sivuun, ennen kuin kaprikset lisätään.

Garamin toinen ei-niin-spesiaali -vinkki perunasalaattiin: se pitäisi tehdä päivää aikaisemmin, mutta vähintään muutama tunti ennen tarjoilua.

Ja mitäs sitten muuta?

- Juomaksi simaa, siitä tykkäävät kaikki. Jälkiruuaksi tippaleipiä.

Hiukan Garamia karmaisee menun rasvaisuus. Toisaalta hän haluaisi lisätä menuun myös "oikeaa ruokaa", kuten valkosipuliperunoita ja härän fileetä.

- Kai sitä muutakin pitäisi olla kuin nakkeja ja perunasalaattia, hän ehdottaa.

Ei. Näillä mennään tämä vappu.

Lue myös:

    Uusimmat