Mainos

Sambiaa arvostellaan Kaundan pidätyksestä

Useat maat ovat arvostelleet Sambian presidenttiä Frederick Chilubaa sen jälkeen, kun maan entinen presidentti Kenneth Kaunda vangittiin joulupäivänä.

Paikallisten sanomalehtien mukaan 73-vuotiasta Kaundaa epäillään osallisuudesta lokakuun lopussa tehtyyn vallankaappausyritykseen. Kaundaa ei kuitenkaan ole asetettu virallisesti syytteeseen. Kaunda ja hänen johtamansa Unip-puolue on kiistänyt osallisuutensa kaappausyritykseen.

Kaunda matkusti Sambiasta ennen kuin joukko armeijan nuoria upseereja yritti kaapata vallan 28. lokakuuta ja palasi maahan viikko sitten. Britannia ja Yhdysvallat arvostelivat eilen Sambian johtoa Kaundan pidätyksestä. Britannia vaati, että Kaunda joko asetetaan syytteeseen tai vapautetaan välittömästi.

-Poliittisten vastustajien pidättäminen ilman oikeudenkäyntiä on vastoin demokratian periaatteita. Toivomme, että Sambian viranomaiset joko aloittavat välittömästi oikeudenkäynnin Kaundaa vastaan tai vapauttavat hänet, sanoi Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela julkistamassaan lausunnossa.

Myös naapurimaa Mosambik on ilmaissut huolensa Kaundan pidätyksen johdosta. Sambian sisäministerin Peter Machungwan mukaan nälkälakossa oleva Kaunda on siirretty maan pääkaupungista Lusakasta erityisvankilaan Keski-Sambiaan.

Kaunda oli Sambian presidenttinä maan itsenäistyessä vuonna 1964 ja hän johti Sambiaa 27 vuotta. Kaunda hävisi vaalit Chiluballe vuonna 1991, jonka jälkeen maan perustuslakia on muutettu niin, ettei Kaundasta voi enää tulla Sambian presidenttiä.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.