Mainos

Samarra amerikkalaisjohtoisten joukkojen hallintaan

Amerikkalaiset ja irakilaiset joukot ovat julistaneet saaneensa Samarran kapinalliskaupungin hallintaansa pari päivää kestäneiden taistelujen päätteeksi.

Joitakin etsintäoperaatioita oli illalla edelleen käynnissä, mutta muuten kaupunki vaikutti hiljaiselta.

Samaan aikaan avustusjärjestöt ilmaisivat huolensa veden ja sähkön puutteesta kaupungissa. Myös hyökkäystä paenneiden satojen perheiden kohtalo huoletti järjestöjä.

- Tämä on ollut menestyksekäs operaatio -- olemme hyvin luottavaisia sen suhteen, että Samarran tulevaisuus on hyvä, sanoi amerikkalaisjoukkoja johtava kenraalimajuri John Batiste.

- Kaikki on ohi Samarrassa, totesi puolestaan Irakin puolustusministeri Hazem Shaalan al-Arabija-televisiolle.

Noin 5000 amerikkalaista ja irakilaista sotilasta aloitti perjantaina hyökkäyksen Samarraan kukistaakseen kaupungissa olevat vastarintataistelijat. Yhdysvaltain armeijan mukaan hyökkäyksen aikana sai surmansa 125 kapinallista ja lähes 90 pidätettiin.

Eilen kaupungissa vieraillut sisäministeri vakuutti, ettei hyökkäyksen aikana kuollut yhtään siviiliä. Lausunto herätti kuitenkin suuttumusta asukkaissa, joista toiset kertoivat menettäneensä perheenjäseniään taisteluissa.

Yhdysvaltain armeija on sanonut pyrkivänsä valtaamaan takaisin kapinallisten tukikohdat ennen vuodenvaihdetta, jotta tammikuuksi suunnitellut vaalit voitaisiin pitää aikataulussaan.

Samarran lisäksi kapinallisia on pesiytynyt Ramadin ja Fallujan kaupunkeihin sekä joillekin alueille pääkaupungissa Bagdadissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.