Saman sukupuolen parisuhde ei saa kirkollista siunausta

Luterilainen kirkko ei jatkossakaan siunaa homo- ja lesboliittoja. Kirkko ei kuitenkaan kiellä rekisteröidyssä homo- tai lesbosuhteessa elävää henkilöä toimimasta kirkon palveluksessa. Avoimen keskustelun asiasta toivotaan jatkuvan.

Luterilaisen kirkon perustevaliokunta ei päässyt selvään yksimielisyyteen homo- ja lesboliittoihin suhtautumisessa. Valiokunta torjui rekisteröityjen parisuhteiden kirkollisen siunaamisen, muttei toisaalta kieltänyt homosuhteessa elävää toimimasta kirkon palveluksessa.

Käytännössä valiokunta otti kantaa kahteen parisuhdelain voimaanastumisen jälkeen jätettyyn aloitteeseen, joista toisessa vaadittiin parisuhteensa rekisteröineille virkakieltoa kirkossa ja toisessa ehdotettiin homo- ja lesboliittojen kirkollista siunaamista. Valiokunta katsoi, että molemmat aloitteet voitaisiin jättää raukeamaan.

- Olemme kannanotossa varsin varovaisia, sillä kirkon sisällä homoseksuaalisuuteen liittyy hyvin vastakkaisia tunteita. Tarvitaan lisää avointa keskustelua, jotta asiassa päästäisiin riittävään yksimielisyyteen, määritteli valiokunnan puheenjohtaja, piispa Ilkka Kantola tiedotustilaisuudessa.

Valiokunta painotti, ettei samaa sukupuolta olevien parisuhde vastaa kirkon opettamaa ihannetta. Samalla se määritteli homoseksuaalisuuteen suhtautumisen enemmän eettiseksi kuin kirkon opilliseksi kysymykseksi.

- Emme ehdota samaa sukupuolta olevien parien siunaamista, koska emme ole varmoja tahtooko Jumala siunata ne. Emme tahdo rajata parisuhteensa rekisteröineitä kirkon henkilöstön ulkopuolelle, koska emme ole varmoja, onko sellaisessa parisuhteessa eläminen uhka kirkon opille ja tunnustukselle, Kantola tiivisti.

Kiistaa raamatuntulkinnasta

Tasapainottelusta huolimatta valiokunnan päätös ei ollut yksimielinen. Viisi jäsentä 17:stä jätti eriävän mielipiteen, jossa vaaditaan, että kirkkohallitus kieltää homo- tai lesboliitossa elävien toimimisen kirkon viroissa.

Pastori Eero Junkkaala perusteli kieltoa luomisjärjestykseen nojaavalla Raamattu-käsityksellä, jonka mukaan homoseksuaalisuus on syntiä. Hän korosti myös, että kirkolla on oikeus määritellä viroissaan toimivien kelpoisuus.

- Kyse on siitä, että me tulkitsemme Raamattua eri tavalla. Ei siitä, että valiokunta olisi hylännyt Raamatun ja eriävän mielipiteen jättäneet eivät, puheenjohtaja Kantola jatkoi.

Perustevaliokunnan mietinnöstä tulee uusi kirkollinen asiakirja homoseksuaalisuudesta, kun kirkolliskokous ottaa siihen kantaa kokouksessaan marraskuussa. Edellisen kerran kirkon kantaa asiaan määriteltiin piispojen yhteisessä kannanotossa 1980-luvulla sekä parisuhdelakia valmisteltaessa 1999.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 07.10.2003).

Lue myös:

    Uusimmat