Mainos

Salonius: Työmarkkinajärjestelmä ylisäädelty

Valtakunnansovittelijan mukaan liian laaja säännöstäminen vaikeuttaa sovintoon pääsyä työmarkkinakiistoissa.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius katsoo, että suomalainen työmarkkinajärjestelmä on liian säädeltyä vastatakseen talouden muutospaineisiin. Saloniuksen mukaan näin laaja työehtosopimuksiin liittyvä säännöstäminen ei ole tarpeen.

Salonius sanoo Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n jäsenlehdessä, että laajat aineistot johtavat puolin ja toisin pitkiin vaatimuslistoihin ja vaikeuttavat sovintoon pääsyä. Ne eivät myöskään kannusta paikallisten neuvottelujen kehittämiseen.

Tilannetta ei Saloniuksen mukaan helpota käytäntö, jossa vanhojen sopimustekstien pohjalle rakennetaan aina uusia säädöksiä.

- Peli pitäisi viheltää poikki ja pohtia, mihin tätä kaikkea tarvitaan.

Muutoin suomalainen työmarkkinajärjestelmä toimii Saloniuksen mielestä "kohtalaisen hyvin", ainakin kun ajatellaan sovittelussa olleiden työtaisteluiden määrää. Ongelmia lisää kuitenkin rakennemuutos.

- Kun yritykset vaihtavat toiminnan luonteen muuttuessa työnantajajärjestöä, uuden järjestön toimiala ja yleissitova työehtosopimus saattavat olla aivan eri maailmasta kuin mikä on palkansaajapuolen järjestäytymistilanne.

Osapuolta riitojen selvittelyyn voi näin olla vaikeaa löytää, kun yritys ja henkilöstö eivät ole keskenään edes neuvotteluosapuolia. Saloniuksen mielestä sopimusrakenteiden muutokset tulisi valmistella silloin, kun neuvottelukierros ja työtaistelu-uhkat eivät ole ajankohtaisia.

Salonius toivoo uudistuksia myös sovittelua koskevaan lainsäädäntöön. Hän ei kuitenkaan halua ryhtyä neuvomaan lainsäätäjiä.

- Niin neutraalia asiaa ei olekaan, ettei ehdotuksiani koettaisi neuvottelupöydän jommalla kummalla puolella puolueellisina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.