Mainos

Salonius patistaa selvittämään liittokiistat

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius toivoo työmarkkinajärjestöjen osallistuvan nykyistä aktiivisemmin liittojensa alakohtaisten ongelmien selvittämiseen.

Saloniuksen mukaan useat viime talvena uhanneet vakavat työriidat olivat asiakysymyksiltään melko pieniä, mutta kärjistyessään ne silti aiheuttivat kohtuuttoman mittavia, koko yhteiskunnan toimintaa haittaavia vaaroja. Tyypillistä viime aikojen työkiistoille on Saloniuksen mielestä se, että niitä aiheuttivat palkankorotusvaatimuksien sijasta nyt ammattiliittojen keskinäiset reviiri- ja järjestökiistat. Salonius arvioi, että työmarkkinoiden rakennemuutokset aiheuttavat jatkossakin ongelmia entistä enemmän.

Salonius ehdottaa, että keskusjärjestöjen - sekä palkansaaja- että työnantajapuolella - tulisi nyt "syvän rauhan aikana" pohtia, voitaisiinko luoda sellainen keskustelufoorumi, jossa työmarkkinoiden toimivuutta tarkasteltaisiin kokonaisuuden kannalta. Keskusjärjestöjen rooli korostuu valtakunnansovittelijan mukaan myös siinä, että sinänsä melko vaatimattomat työriidat uhkasivat laajentua mittaviksi tukilakkojen vuoksi.

Keskusjärjestöjen rooli jäi Saloniuksen mukaan vähäiseksi mm. Nokian Paperin ja ABB Servicen alihankintatöitä koskevassa työkiistassa, johon oli vaikea löytää neuvotteluosapuolia. Pienehköt alakohtaiset ongelmat tulisi Saloniuksen mielestä entistä enemmän ratkoa siten, etteivät ne uhkaa kaataa tupo-sopimuksen kaltaisia suuria kysymyksiä. Valtakunnansovittelija arvioi työmarkkinajärjestelmän toimivuutta Politiikan toimittajien lounasvieraana Helsingissä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.