Mainos

Salonen: Olisi vain pitänyt mennä äidin luo syömään kakkua

- Jouduin aika usein tilanteisiin, joita ei pystynyt etukäteen ennustamaan. Johdin silloin samoja kappaleita eri puolilla maailmaa. Jossakin se meni hyvin läpi ja jossakin ei kerta kaikkiaan toiminut, sanoo huippukapellimestari Esa-Pekka Salonen.

Salonen muistelee Kari Lumikeron haastattelussa uransa alkuvaiheita, jolloin hän nuorena kapellimestarina joutui taistelemaan uskottavuudestaan kaiken kokeneiden huippusoittajien kanssa.

- Vastustus saattoi olla hurjan kova, melkeinpä aggressiivinen. Nyt kun muistelen niitä tilanteita niin olisi vain pitänyt lähteä kävelemään. Olisi pitänyt mennä kotiin äidin luo syömään vähän kakkua.

- Nuorena ei myöskään osannut lukea tunnelmia samalla tavalla. Elämän paradoksi on se, että kun oppii tietynlaiset kuviot niin niitä ei enää tarvitsekaan osata kun on itsekin jo vanhempi. Jos olisin nyt nuori niin osaisin hoitaa tällaiset tilanteet paremmin, mutta nyt ei enää tarvitse kun olen jo niin vanha, Salonen huokaa.

Väärä voitti

Kapellimestarivirtuoosi ihmettelee myös, miksi suomalaiset eivät kestä sitä, että Newsweek -lehti rankkaa Suomen maailman parhaaksi maaksi.

- Aina joku sanoo, että pinnat on laskettu väärin, koska Suomessa on ihan kamala asua. Oikeaan iloon on vaikea ryhtyä, koska joku kuitenkin ampuu sen alas.

Salonen on huolissaan myös Suomen maahanmuuttajien kohtelusta. Hänen mielestään Suomen pitäisi ammentaa maahanmuuttajien kulttuurista vaikutteita ja energiaa - sen sijaan että ulkomaalaiset nähdään pääsääntöisesti ongelmana.

- Maahanmuuttajat pitäisi integroida meidän kulttuuriimme ja antaa heidän rikastuttaa kulttuurielämäämme ja elämämme laatua ja tasoa. Vaahtosuisella lietsonnalla ei koskaan saada aikaan mitään kunnollista ja pysyvää. Ja jos historiaa tutkitaan niin vahinkoahan siitä on aina ollut.

Elämän jäljillä: (Huomenta Suomi 31.8.2010)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.