Mainos

Salon pankkijutun puinti jatkuu

Jo yli kymmenen vuotta jatkuneen entisen Lounais-Suomen Säästöpankin vahingonkorvausjutun käsittely jatkuu. Vastaajat olivat vaatineet kanteen hylkäämistä oikeuskäsittelyn pitkän keston takia.

Entisen Lounais-Suomen Säästöpankin (LSP) laaja vahingonkorvausjuttu jatkuu Salon käräjäoikeudessa. Oikeuskäsittelyä jatketaan, vaikka 14 vastaajaa on vaatinut, että kanne jätetään tutkimatta oikeuskäsittelyn kohtuuttoman pitkän keston vuoksi. Asian käsittely on kestänyt yli kymmenen vuotta.

Käräjäoikeus on katsonut, ettei kannetta voida jättää tutkimatta. Käsittely jatkuu kirjallisena heti, suullinen valmistelu on toukokuussa ja pääkäsittely alkanee elo-syyskuussa.

Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal-SSP Oy hakee entisen LSP:n toimitusjohtajalta ja muilta luottovaltuutetuilta sekä luottotoiminaan liittyneistä rikoksista jo aiemmin rangaistukseen tuomituilta asiakasyhtiöiden edustajilta huomattavia vahingonkorvauksia pankille 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa aiheutuneista luottotappioista.

Vastaajien mukaan kanne pitäisi jättää kokonaan tai ainakin eräiltä osin tutkimatta. Heidän vaatimuksensa perustuivat mm. väitteisiin, että oikeudenkäynti on kestänyt kohtuuttoman kauan tai asia on ratkaistu eräiden vastaajien osalta jo aiemmilla tuomioilla. Oikeuden ratkaistavana oli yhteensä 45 eri väitettä, ja niitä koskeva päätösasiakirja on 86 sivua pitkä.

Käsittely kestänyt pitkään

Kaikki 14 vastaajaa vaativat, että kanne tulee jättää tutkimatta oikeuskäsittelyn kohtuuttoman pitkän keston johdosta. Se on kaikkien osalta kestänyt yli kymmenen vuotta. Käräjäoikeus totesi keston ylittävän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tulkintakäytännössä kohtuullisen oikeuskäsittelyn ajan.

Käsittely on jatkunut Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja Suomen perustuslain vastaisesti kohtuuttoman kauan. Salon käräjäoikeus on kuitenkin katsonut, ettei lain mukaan kannetta voida näiden seikkojen perusteella jättää tutkimatta. Käräjäoikeus hylkäsi muutkin väitteet, paitsi neljän vastaajana olevan luottovaltuutetun väitteen, jonka mukaan kanne ei ole tullut eräiltä kohdin oikein vireille.

Jutun rikosoikeudellinen puoli on ratkaistu aikanaan Turun hovioikeudessa. Hovioikeuden mukaan 12 henkilöä on syyllistynyt jutussa törkeisiin petoksiin. Vahingonkorvaukset perustuvat suurelta osin pankin luottovaltuutettujen ja pankkiasiakkaiden hovioikeudessa todettuun rikolliseen toimintaan.

Pankkivaltuutetut ja liikemiehet olivat hakeneet LSP:stä mm. yhtiöilleen tai itselleen ylisuuria luottoja, joita ei ollut tarkoituskaan maksaa aikanaan kokonaisuudessa takaisin. Lainaa otettiin liian pienillä vakuuksilla esimerkiksi kiinteistökauppoihin Keski-Euroopassa. Usein pankin velkaa lyhennettiin uudelle entistä suuremmalla lainalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.