Salomonsaarten tuho selviämässä

Kokonaisia kyliä on tuhoutunut sunnuntaisessa tsunamissa. Saarilla on pulaa lääkkeistä ja ruuasta. Tänään maa on järissyt Afganistanissa.

Salomonsaarilla ainakin 13 kylää on tuhoutunut voimakkaassa tsunamissa, kertoo poliisi. Kylät sijaitsevat saariston länsiosissa. Menehtyneitä on ainakin 24, mutta uhriluvun uskotaan nousevan vielä.

Hyökyaalto iskeytyi myöhään sunnuntaina Suomen aikaa Salomonsaarille Australian koillispuolella. Tsunami seurasi kovaa maanjäristystä merenpohjassa lähellä Gizon saarta. Järistys oli voimakkuudeltaan kahdeksan Richterin asteikolla.

Ulkoministeriöön ei ole tullut tietoja, että Salomonsaarten alueella olisi suomalaisia.

Tyynenmeren tsunamivaroituskeskuksen mukaan merenalaisen järistyksen keskus oli 10 kilometrin syvyydessä 350 kilometrin päässä Honiarasta.

Ihmiset pelkäävät palata koteihinsa, koska voimakkaita jälkijäristyksiä on ollut runsaasti. Australialainen meteorologi Kevin McCue sanoi, että lähipäivinä voi olla voimakkaita uusia järistyksiä Salomonsaarten länsipuolella.

Saarilla kytee humanitaarinen kriisi

Avustustyöntekijät varoittavat tsunamin runtelemilla Salomonsaarilla kytevästä humanitaarisesta kriisistä. Tuhannet ihmiset ovat jääneet kodittomiksi ja lääkkeistä sekä ruuasta on pulaa.

Tartuntataudit leviävät helposti trooppisessa ilmastossa. Avustusjärjestöt ovat huolissaan erityisesti antibioottien ja malarialääkkeiden saatavuudesta.

Maanjäristys ravisteli Afganistania

Keskisuuri maanjäristys on ravistellut aamulla Afganistania. Järistys tuntui myös Intiassa ja Pakistanissa. Silminnäkijöiden mukaan järistys sai aikaan paniikkia Intian Kashmirissa.

Järistyksen keskus oli Hindukush-vuorilla. Se oli voimakkuudeltaan 6,2 Richterin asteikolla. Mahdollisista uhreista tai vahingoista ei toistaiseksi ole tietoa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat