Mainos

Salolaislapset Pariisin huippukokoukseen

Lasten huippukokous on vakiinnuttamassa paikkansa YK:n kulttuuri- ja tiedejärjestön Unescon vuotuisessa kalenterissa. Viidennen kerran järjestettävä tapahtuma kokoaa toukokuussa Pariisiin lapsia 49 maasta.

Suomea pikkuväen huippukokouksessa edustaa salolaisen Ollikkalan koulun 6A-luokan delegaatio. Luokan kilpailutyö "Ole rohkea, poikkea polulta" valittiin voittajaksi kisassa, johon osallistui 40 Suomen koulua.
-Voittajatyössä on keskeistä itsensä kehittämisen idea. Voisi kuvitella, että tämän työn ideat soveltuvat monenlaisiin kulttuureihin, arvioi kilpailuraadin jäsen, tohtori Esa Saarinen.

-Tällaisiin tapahtumiin liittyy kaksi tärkeä piirrettä, toisaalta yhdessä tekeminen ja toisaalta muiden kohtaaminen, Saarinen tiivistää.
Hänen mukaansa Lasten huippukokous on osallistujille kieli- ja kulttuurikylpy. Samalla pikkuväki sorvaa näkemyksistään julkilausumia, jotka saatetaan mm. Unescon johdon tietoon. Lasten huippukokouksella on joka vuosi eri teema. Tänä vuonna teema on aikuistuminen.

Lapset ovat suvaitsevaisia

Yksi Lasten huippukokouksen suojelijoista on YK:n Bosnian-erikoislähettiläs Elisabert Rehn. Viime vuonna suojelijoina olivat mm. Hillary Clinton ja Nelson Mandela.
-Tehtäväni myötä Bosniassa lasten kansainvälinen kanssakäyminen on tullut minulle yhä tärkeämmäksi.

-Ennen sotaa serbi-, kroaatti- ja bosnialaislapset elivät ja leikkivät yhdessä. Sota erotti heidät toisistaan aivan niin kuin heidän vanhempansakin. Sodan loputtua vanhemmilla on vaikeaa päästä uudelleen kiinni entiseen elämään, mutta lapsissa on toivoa, Rehn kertoo.
Hänen mukaansa lasten suvaitsevaisuus on avain tulevaisuuteen.

Kielirajat ylittyvät

Lapset työskentelevät Pariisissa eri maiden edustajista koottuina ryhminä. Edellisinä vuosina on havaittu, että kielirajat pystytään ylittämään yllättävänkin vaivatta - eri maiden nuoriso osaa yhä paremmin englantia.

Ryhmätyöt pyritään tekemään vakavassa hengessä, mutta Pariisin-vieraat pääsevät toki välillä vapaallekin. Huippukokous majoittuu Ranskan Disneylandiin, joten huvitukset eivät ole kaukana.

Lasten huippukokous järjestetään Pariisissa nyt viidettä kertaa. Suomi on mukana neljännen kerran. Maapallon lasten yhteistapahtuman järjestävät Unesco ja EU yhdessä eri maiden Disney-lehtien kanssa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.