Salolaiset Nokian uutisista: Tuli vedet silmiin, järkyttävä shokki

Uutinen Nokian Salon tehtaan lopettamisesta on nostattanut asukkaiden keskuudessa huolen kaupungin tulevaisuudesta.

Salossa 17 vuotta yrittäjänä toiminut Inga Laakso myöntää järkyttyneensä uutisesta toden teolla.

– Tuli vedet silmiin. Se oli aika järkyttävä shokki. Mutta oli ennakoitavissa jo sen helmikuun jälkeen, että näin tulee tapahtumaan varmaan. Se oli lopun alkua.

Laakso uskoo tehtaan poistumisen muuttavan Saloa tulevaisuudessa. Hän pitää yllä kuitenkin toivoa.

– Mulla ei ole siinä mielessä hätää, että ikää on niin paljon, että voin jättää työelämän taakse. Mutta toisten puolesta (huolta on) kyllä, Salo toteaa.

– Mutta voihan täällä olla uusia yrityksiä ja kaikenlaista hyvää. Luotetaan tulevaisuuteen.

Ihmiset eivät uskalla kuluttaa

Salon tehtaan ongelmat ovat heijastuneet kaupungin muuhun elämään jo pidemmän aikaa. Torikauppias Reijo Lintusen mukaan ihmiset eivät uskalla enää ostaa kuin aivan välttämättömimmän.

Tilanteella on ollut vaikutusta myös kaupungin asuntokauppaan.

– Täällä on parin vuoden aikana ollut hyvinkin vahvasti sellainen ilmiö, että asuntoja on tullut paljon myyntiin. Ihmiset on ennakoinut sitä tilannetta, että nyt näistä sitten vielä jotain saa. Nyt näkee sitten, miten tämä vaikuttaa, tuleeko niitä sitten vielä enemmän myyntiin, kertoo Solid House Oy LKV:n toimitusjohtaja Leena Tuijula.

Asuntojen hinnoissa Salon tehtaan ongelmat eivät ole kuitenkaan vielä suuremmin näkyneet. Tuijula uskoo kuitenkin tilanteen muuttuvan.

– Nyt varmaan kyllä asuntojen hintojen lasku tulee näkymään vahvemmin.

"Pelottaa, että kaupunki kuihtuu"

Alihankkijan kautta Nokialla töissä oleva Riku Määttänen jännittää paitsi omaa kohtaloaan, niin myös koko kaupungin tulevaisuutta.

– Kova paikka koko kaupungille. Hankalaksi menee, kerrannaisvaikutukset on varmaan aika isot kauppoihin ja muihin, Määttänen arvioi.

– Pelottaa, että tämä kaupunki kuihtuu.

Lue myös:

    Uusimmat