Mainos

Salolainen: Suomi vastaa Obaman kutsuun

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Pertti Salolaisen mukaan Suomi on varautunut Yhdysvaltain Afganistan-avunpyyntöön, mutta lopulliset päätökset riippuvat Yhdysvaltain strategisista ratkaisuista.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman on tarkoitus kertoa Afganistanin-joukkojen määrästä ja sodan suunnanmuutoksista viimeistään ensi tiistaina. Presidentin arvellaan pyytävän myös Suomelta apua Afganistaniin.

Salolaisen mukaan Obaman päätöstä odotetaan Suomessakin jo kovasti. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin muistuttaa, että toistaiseksi Suomi ei ole päätöksiä tehnyt.

- Ensinnäkin, meillä tietysti ei vielä ole valmiuksia antaa minkäänlaisia vastauksia kun ei tiedetä, millaisia strategioita siellä tehdään ja kuinka paljon joukkoja lisätään, Salolainen sanoo.

- On puhuttu jopa 40 000 amerikkalaisesta sotilaasta. Ulkoasiainvaliokunta kävi kaksi viikkoa sitten muun muassa Pentagonissa, ja siellä selvisi, ettei kysymys ole vain joukkojen koosta vaan koko sodan strategian muuttumisesta.

Salolaisen mukaan pääpaino olisi vastedes joukkojen lisäämisen ohella koulutuksessa.

- Tarkoituksena on kouluttaa lisää afganistanilaisia sotilaita, poliiseja ja virkamiehiä, jotta alueelta voitaisiin joskus vetäytyä. Suomessa on jo koulutettu afganistanilaisia tykistösotilaita, ja todennäköisesti samalla linjalla jatketaan. Myös kehitysapu saatetaan liittää apuun.

Mutta vaikka paikallisosaamista lisätään, vallattujen alueiden turvallisuus halutaan taata aiempaa paremmin ja pitkäkestoisemmin.

- Toinen strategia tulee olemaan se, että sotilaat eivät poistu vallatuista kylistä, vaan sinne jäädään turvaamaan kyläläisiä. Aiemmin on tehty niin, että on vallattu ja poistuttu, ja sen jälkeen talebanit ovat tulleet kostamaan kyläläisille, Salolainen kertaa virheitä.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.