Mainos

Salolainen: Suomalaiset sotilaat pysyvät Afganistanissa

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) tyrmää puheet suomalaisten sotilaiden vetämisestä Afganistanista.

- Tämä ei todellakaan ole oikea hetki puhua suomalaisten rauhanturvaajien vetämisestä Afganistanista. Itse asiassa me olemme juuri lähettäneet sinne sata sotilasta lisää tarkoituksenamme turvata tulevien presidentinvaalien rauhanomainen sujuminen.

Salolainen muistuttaa, että jännityksen kiristymistä ennen presidentinvaaleja on osattu odottaa.

- Itse asiassa on ollut suoranainen ihme, että pohjoisella rintamalohkolla, jossa suomalaiset ovat, tilanne on säilynyt tähän asti näinkin rauhallisena.

Salolaisen mukaan joukot pysyvät tietenkin turvaamassa vaaleja ja torjumassa pyrkimykset horjuttaa tasapainoa.

- Lisäjoukko, sata sotilasta, pyritään vetämään takaisin kotiin, kun presidentinvaalit ovat ohi ja tilanne rauhoittunut. Tämän jälkeen maahan jäisivät ne sata henkilöä, jotka ovat olleet siellä aiemminkin.

Suomi on osa kansainvälistä YK:n joukkoa Afganistanissa. Joukkojen vetäminen kotiin ei Salolaisen mukaan ole millään tavalla ajankohtainen.

- Siinä vaiheessa kun yleisesti katsotaan, että joukkoja voidaan vetää maasta pois, silloin Suomikin on mukana. Suomen täytyy olla lojaali muita YK-joukkoja kohtaan. Vaalien jälkeen Afganistanissa voi olla uudenlainen poliittinen tilanne, mutta meidän täytyy katsoa ensin vaalit, Salolainen painottaa.

Suomalaisilla oltava huippuluokan varusteet ja turvajärjestelyt

Rauhanomaisemman tilanteen luominen Afganistaniin edellyttää Salolaisen mielestä neuvotteluratkaisua maltillisempien talebanien ja maltillisempien heimo- ja kansanryhmien välillä. Keskustelu siitä, että Suomi olisi sodan osapuoli Afganistanissa, on täysin turha.

- Afganistanissa on kansainvälistä terrorismia, siellä on sisällissodan elementtejä, rajaseudulla käydään taisteluja Pakistanin puolella, mutta mitään perinteistä sotaa Afganistanissa ei käydä, Salolainen linjaa.

Suomalaissotilaiden olosuhteet Afganistanissa on Salolaisen mielestä turvattava.

- Heillä pitää olla huippuluokan varusteet ja turvajärjestelyt. Tilanteen kiristyminen on myös otettava huomioon. Suomalaissotilaita ei ole lähetetty sinne siviilikriisinhallintaan, vaan suomalaiset joukot ovat siellä tarpeen vaatiessa käyttämässä aseita, jos joutuvat uhatuiksi, sanoo Salolainen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.