Mainos

Salolainen: Itsenäisyyttä haluavat skotit ovat euforisessa tilassa

Entinen Lontoon suurlähettiläs, nykyinen ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok) sanoo Skotlannin mahdollisella itsenäistymisellä olevan laajat vaikutukset koko Eurooppaan.

- Jos Skotlanti itsenäistyy, innostaisi se kaikkia separatistia liikkeitä Euroopassa. Vakavimpana esimerkkinä  Katalonia, jonka asema on Espanjalle kova kysymys.  Itsenäistymisestä kiinnostuneita on myös Valloneilla Belgiassa sekä Italian ja Ranskan saarilla, Huomenta Suomessa vieraillut Salolainen totesi.

Salolainen sanoo mahdollisen itsenäisyyden tuovan ison liudan haasteita.

- Mikään ei ole täysin selvää: mikä valuutta tulee, mitä tehdään EU-jäsenyydelle, miten Skotlannin öljytulot jaetaan, miten rajavalvonta hoidetaan - tämä on valtava kakku.

Salolaisen mielestä itsenäisyyttä kannattavat ovat päässeet jonkinlaiseen hurmostilaan.

- Viime päivinä kannattajissa on noussut kuume, että pitää päästä itsenäiseksi - jonkinlainen euforia on päällä.

Skotlanti kääntyisi kohti Pohjoismaita?

Salolainen ei hämmästyisi, vaikka skotit hamuaisivat lähemmäs Pohjoismaita.

- Olin kahdeksan vuotta suurlähettiläänä  ja olin vähintään viikon Skotlannissa joka vuosi. Heillä on suuri läheisyys Pohjoismaita kohtaa ja he voisivat hyvinkin lähestyä Pohjoismaiden neuvostoa asiassa. Täytyy muistaa Skotlannin asuttamisen historia, siellä oli paljon viikinkejä.

Salolaisella on oma analyysinsa skottien itsenäistymiseen halajavasta mielenlaadusta, joka voi vaikuttaa itsenäistymishaluihin.

- Jos katsotaan Skotlannin maantiedettä, niin he ovat siellä vuoristojen keskellä. Yleensä vuoristolaiset ovat hyvin itsenäisiä, he kokevat itsensä erilaisiksi kuin alamaitten ihmiset.  He ovat pystyneet kehittämään omaleimaisen kulttuurin.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.