Salolainen ihmettelee Suomen jättämistä Nato-kokouksesta

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) ihmettelee Suomen jättämistä Lontoossa pidetyn Libya-kokouksen ulkopuolelle.

Salolaisen mielestä se, että Suomi ei ole Naton jäsen, ei tässä tilanteessa riitä selitykseksi. Hän kysyy, millainen viesti tällä haluttiin antaa, ja toivoo Naton valaisevan asiaa.

Sen sijaan Salolainen pitää oikeana ratkaisuna sitä, ettei Suomi osallistu Libyan lentokiellon valvontaan, eikä tähän hänen mielestään vaikuta Ruotsin osallistuminen.

- Se ei tässä tilanteessa ollut meille sopiva osallistumismuoto, eikä meillä olisi ollut siihen sopivaa valmiutta, Salolainen arvioi.

Salolainen toteaa tiedotteessaan, että Suomi on osallistunut merkittävällä panoksella muun muassa Kosovon ja Afganistanin kriisien hoitoon sekä Somalian laivasto-operaatioon yhteistyössä Naton kanssa. Hän otaksuu, että Suomen humanitaarinen apu kelpaa taas ilmaoperaation jälkeen.

Nato-suurlähettiläs eri linjoilla

Nato-suurlähettiläs Aapo Pölhön mielestä on täysin luonnollista, että Suomea ei kutsuttu Lontoon Libya-kokoukseen.

Pölhön mukaan kutsun saivat vain sellaiset Naton ulkopuoliset maat, jotka olivat ilmoittaneet osallistuvansa Libyan sotilasoperaatioon. Näin ollen esimerkiksi Ruotsi sai kutsun. Suomen lailla kokouksen ulkopuolelle jäivät Pölhön mukaan myös Itävalta, Irlanti ja Kypros.

Haukkapuolue kokoomus?

Libya ja Lontoon kokous kirvoittivat myös muita kansanedustajia tarttumaan kynään. Ulkoasiainvaliokunnan varajäsenen Kimmo Sasin (kok.) mielestä kokouksen ulkopuolelle jääminen osoittaa, että Suomen ulkopolitiikka on taantunut 10 vuodessa aktiivisesta toiminnasta puheiden ja seminaarien pitämiseksi.

Sasi muistelee kaiholla vuotta 1999, jolloin presidentti Martti Ahtisaari niitti mainetta Kosovon rauhanvälittäjänä.

Sasi haluaa, että ensi vuoden presidentinvaaleista on tehtävä korostetun ulkopoliittiset vaalit.

- Kansainvälisellä näyttämöllä olemme siirtymässä toimijoiden keskiöstä kansainväliseen marginaaliin, Sasi arvioi.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajaa Markku Laukkasta (kesk.) Sasin kommentit kummastuttivat etenkin, kun ulkoministerin salkkua kantaa Sasin puoluetoveri Alexander Stubb.

Laukkasen mukaan Suomelle luonteva tapa osallistua Libyan vakauttamiseen ovat rauhanturvaaminen ja humanitaarinen apu. Näin ollen on luonnollista, että Suomea ei kutsuttu sotilasoperaatioon osallistuvien maiden kokoukseen.

- Näyttää siltä, että kokoomuksen ulkopolitiikassa haukkalinja nostaa päätään, Laukkanen summasi.

Katso Raimo Pitkäsen juttu:

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat