Mainos

Salolainen: Eduskunnan täytyy saada tietää ulkopoliittisista asioista

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen puolustaa perustuslain uuteen versioon kirjattua eduskunnan tiedonsaantioikeutta.

Salolaisen (kok) mukaan on tärkeää, että ulkoasianvaliokunta tietää esimerkiksi presidentti Tarja Halosen ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskusteluista.

- Perustuslain mukaan ulkopolitiikkaa johtaa Tasavallan presidentti ja hallitus yhdessä. Eduskunnalla on tiedonsaantioikeus kaikista ulkopolitiikan asioista perustuslakiin nojautuen, ja se saakin tiedot, jos se sitä pyytää. Nyt Wikileaks on osoittanut, että aina tietoja ei osata pyytää, koska ei tiedetä mitä kaikkea on tapahtunut.

Salolainen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, että uudessa perustuslain versiossa tehdään sellainen ratkaisu, että jos presidentti ja hallitus ovat erimielisiä jostain aiheesta, niin asia siirtyy eduskunnan ratkaistavaksi.

- Onhan aivan selvää, että silloin eduskunnan täytyy tietää kaikki asiat, jotta se voi ratkaista ristiriidan.

Sen sijaan se, että jokin ulkomainen taho tietää tapaamisista ja keskusteluista ennen suomalaisia, on Salolaisen mielestä ehdottoman väärin.

- Eihän se voi olla oikein, että Yhdysvaltain suurlähetystö tietää nopeammin ja perusteellisemmin asiat, joita ei kerrota eduskunnalle ja sen ulkoasiainvaliokunnalle. Perustuslain uudistuksessa tämä asia otetaankin vakavasti. On tärkeää, että hallitus joutuu automaattisesti informoimaan eduskuntaa myös Tasavallan presidentin ulkopoliittisista toimista.

Lue myös:

Katso ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Pertti Salolaisen haastattelu: (Huomenta Suomi 14.2.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.