Mainos

Salolainen: Blairin voitto edistystä europolitiikalle

Suomen Lontoon suurlähettiläs Pertti Salolainen uskoo, että Tony Blairin johtaman työväenpuolueen selkeä voitto Britannian parlamenttivaalissa johtaa kohtalaisen vähäisiin muutoksiin.

-Muutokset saattavat olla jopa pienempiä kuin mitä on ajateltu. Työväenpuolue on ilmoittanut, että se tulee toteuttamaan aika paljon samanlaista politiikkaa kuin mikä konservatiiveilla on. Tuloverotusta ei kiristetä, yksityistämistä jatketaan ja puolue on ilmoittanut, ettei se aio antaa periksi ammattiyhdistysliikkeelle. Puolue on myös ilmoittanut, että se tulee noudattamaan tiukkaa budjettipolitiikkaa, kuten konservatiivitkin.

Hänen mukaansa oleellista vaalituloksessa on se, että työväenpuolueen enemmistö on niin vahva, että puolue pystyy todella toteuttamaan politiikkaansa.
-Sen ei tarvitse horjua niin tiukan enemmistön varassa, kuin mitä Major on tässä joutunut tekemään. Esimerkiksi ajatukset Skotlannin ja Walesin autonomiasta ovat mahdollisia toteuttaa työväenpuolueen saaman enemmistön turvin. Symbolisesti merkittävä asia on Salolaisen mukaan myös parlamentin ylähuonereformi.

Salolainen uskoo, että syitä vallanvaihdokseen on kaksi:
-Kun konservatiivit ovat olleet vallassa 18 vuotta niin siellä syntyi valtava tarve muutokseen oikeastaan vain muutoksen vuoksi. Toiseksi työväenpuolue omaksui sellaisen politiikan, joka hälvensi sen politiikkaa kohtaan tunnetun pelon, hän sanoo.

EU-politiikkaan muutoksia

Britannian suhde EU:hun muuttuu, mikäli työväenpuolueen julistukset toteutuvat. Salolainen toteaa kuitenkin, että sellaisissa tärkeissä asioissa kuin EMU:ssa ja turvallisuuspolitiikassa Britannian kanta ei muutu vallanvaihdon vuoksi. Esimerkiksi EMU-jäsenyydestä aiotaan yhä järjestää kansanäänestys.
-Käsitys siitä, että työväenpuolue on euromyönteisempi johtuu siitä, että se on ilmoittanut hyväksyvänsä EU:n sosiaaliasiakirjan. He ovat myös indikoineet omissa lausunnoissaan sitä, että tulevat pyrkimään parempaan ja voimakkaampaan yhteistyöhön EU:ssa, kuin mitä konservatiivit.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.