Mainos

Salmonellaepidemian ei tiedetä sairastuttaneen ihmisiä

Kana- ja sikatiloilla jyllänneen salmonellaepidemian ei tiedetä sairastuttaneen ihmisiä. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tietoon ei ole tullut yhtään sairaustapausta.

- Salmonellatartuntaa ei ole löydetty myöskään elintarviketyöntekijöiden joukosta, mikä on ollut ilahduttavaa, yksikönjohtaja Sinikka Pelkonen kertoo.

Pelkosen mukaan kana- ja sikatiloilta ei ole enää tässä kuussa paljastunut uusia salmonellatapauksia. Lähes kaikkien noin 800 sikalan ja munintakanalan näytteet on tutkittu. Näytteistä noin kolmannes on munintakanaloista ja loput sikaloista.

Salmonellabakteeria on löydetty yhteensä 30 kanalasta ja 10 sikalasta. Pelkonen uskoo, että kokonaisia tiloja kattavia uusia tartuntoja tuskin enää ilmenee, mutta yksittäistapauksia tulee vielä tänä vuonna vastaan.

- Maaseudulla on paljon liikkuvia toimijoita ja en ihmettelisi, jos bakteeri leviäisi jotain reittiä pitkin vielä eteenpäin. Varmasti valvonnassa on odotettavissa joitakin yksittäisiä löydöksiä, mutta se on aivan luonnollista eikä mitenkään hälyttävää.

Pelkonen vertaa tilannetta vuoden 1995 salmonellaepidemiaan, joka levisi suomalaisissa naudoissa. Epidemiat ovat suuruusluokaltaan samankaltaisia, mutta nyt epidemian leviämistä on helpompi ehkäistä, sillä taudin aiheuttaja on tiedossa.

Saastunut tuotantolinja seisoo yhä Raisiossa

Eviran tutkimuksissa Salmonella tennessee -bakteerin alkuperäksi on varmistunut Rehuraision saastunut rehu. Samaa bakteeria on löydetty ympäristönäytteistä tehtaan omavalvonnassa useina vuosina. Maaliskuun alussa sitä löydettiin tehtaalla tuotetusta rehusta.

- Bakteeri on luultavasti päässyt rehuun tuotantolinja 7:n jäähdytysjärjestelmän korvausilman kautta. Linja on edelleen poissa käytöstä korjaavien toimenpiteiden vuoksi, Raision viestintäpäällikkö Heidi Hirvonen kertoo.

Rehuraisio lupaa kantaa vastuun ja kattaa asiakkaiden vahingot. Hirvonen ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa halua arvioida korvauksia saavien tilojen määrää tai korvaussummaa.

Eviran mukaan yhtiön toiminnassa ei ole tullut esiin laiminlyöntejä tai virheitä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.