Salmi Oulun hiippakunnan piispaksi

Samuel Salmi vihittiin loppiaisena Oulun hiippakunnan uudeksi piispaksi.

Arkkipiispa Jukka Paarma vihki teologian tohtori Samuel Salmen Oulun hiippakunnan piispaksi. Tilaisuudessa oli läsnä myös tasavallan presidentti Tarja Halonen puolisoineen.

Salmi on ensimmäinen piispa, joka saa uuden vaalitavan mukaisesti valtakirjansa suoraan kirkolta, ilman valtiovallan vahvistusta. Samuel Salmen tultua virkaan myös naispappeus tulee koko kirkkoon. Toisin kuin edeltäjänsä piispa Olavi Rimpiläinen, Salmi on valmis vihkimään myös naisia papeiksi.

Erilaisuuden yhteys, pohjoinen piirre

Saarnassaan piispa Salmi puhui mm. erilaisuuden yhteydestä. Hän sanoi sen olevan pohjoisen hiippakunnan piirre. Salmen mukaan erilaisuuden yhteyden yhteiskunnallista merkitystä ei tänään voida väheksyä. -Olemme alueellisen ja yleiseurooppalaisen ajattelun valjaissa vaarassa unohtaa harvaanasuttujen alueittemme merkityksen koko kansakuntamme identiteetin kannalta, hän muistutti.

Salmen mukaan tämän päivän yksiarvoiset ja erityisalueita dogmaattisesti yhtenäistävät ratkaisut voivat koitua huomispäivän laskuiksi, joista kukaan maassamme ei ole onnellinen. Arkkipiispa Paarma sanoi, että piispan tehtävä on avoimin silmin seurata, miten ihmiset elävät, voivat ja jaksavat.

Hänen mukaansa vapauden sanoman viestijän eli piispan on pidettävä huolta ja ääntä siitä, etteivät tämän ajan ihmistä sortavat voimat, kuten tehokkuuden ja tuottavuuden ylikorostus, riistä ihmisarvoa niiltä, jotka eivät ole yhtä nokkelia, nopeita ja tuottoisia kuin toiset, tai jotka eivät osaa tai jaksa. Tai ettei aikamme ylenmääräinen yksilön vapauden arvostaminen johda toisten yksilöiden valinnanmahdollisuuksien riistämiseen.

Juhlava ristikulkue aloitti tapahtuman

Vihkimys alkoi juhlavalla ristikulkueella. Itse toimitukseen kuuluivat oleellisesti piispan lupaukset ja viran tunnusten luovuttaminen. Ne ovat kultainen piispanristi, piispansauva sekä piispankaapu ja -hiippa. Vihkimyksen sanallista osuutta seurasi valtakirjan antaminen. Piispan valtakirjan tilaisuudessa luki Oulun tuomiokapitulin notaari Osmo Rahja. Perinteen mukaan vihkimyksen toimittavaa piispaa avusti alttarilla piispoja sekä kotimaasta että ulkomaisista sisarkirkoista.

Suomalaisista piispoista avustivat Jorma Laulaja ja Wille Riekkinen. Ulkomaisista kirkoista avustajina toimivat Luulajan piispa Rune Backlund, Tromssan piispa Ola Steinholt, piispa Aarre Kuukauppi Inkerin luterilaisesta kirkosta, piispa Christopher Mayfield Englannin anglikaanisesta kirkosta, arkkipiispa Jaan Kiivit Viron luterilaisesta kirkosta sekä emerituspiispa Henrik Christiansen Tanskan luterilaisesta kirkosta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja