Salman Rushdien näytelmä Kansallisteatteriin

Hehkuvaa oranssia, taivaansinistä, kultaa. Satujen ja tarinoiden taikaa. Tätä ja tyyliteltyä itämaista tuhannen ja yhden yön tunnelmaa tulvii Kansallisteatterin näytelmä Harun ja tarinoiden meri, jonka ensi-ilta on 24. lokakuuta.

Näytelmä pohjautuu Salman Rushdien teksteihin. Sen ovat dramatisoineet englantilaiset Tim Supple ja David Tushingham. Näytelmän suomennos on Arto Häilän, ja Kansallisteatteriin sen on ohjannut Antti Einari Halonen.

Kansallisteatterin johtaja Maria-Liisa Nevala sanoo esitellessään monikerroksista näytelmää, että se - kuten kaikki suuret tarinat - rakentuu monista vanhoista, kulttuurirajat ja kielimuurit ylittävistä tarinoista.

-Ja lopullisestihan tarinat syntyvät omassa päässämme, koska tarinoiden tulkinta riippuu meidän tunne- ja kokemusmaailmastamme. Mutta "jos uskot vain omiin silmiisi, joudut monenlaiseen liemeen", sanoo Nevala siteeraten näytelmän tekstiä. Näytelmä on matka tarinoiden valtamereen, katsoja saa antautua sen virtojen vietäväksi runsaaksi pariksi tunniksi.

-Tämä näytelmä antaa iloa näinä vaikeina aikoina. Se uskoo rauhaan, oikeudenmukaisuuteen ja rakkauteen. Ja mielikuvitukseen, luovuuteen ja kulttuurin voittoon pahasta, Nevala sanoo.

Tarinankertoja kohtaa hiljaisuuden ruhtinaan

Näytelmän perustarina kertoo nuoresta Harun-pojasta ja hänen tarinankertojaisästään. He asuvat surullisessa kaupungissa murheellisen meren rannalla. Isä uhkaa menettää kykynsä kertoa tarinoita, kun hänen vaimonsa karkaa toisen miehen matkaan. Miehen, jolla "ei ole lainkaan mielikuvitusta, mikä sopii minulle", kirjoittaa rouva jäähyväiskirjeessään.

Isä ja poika matkaavat G:n kaupunkiin, jossa alkaa sattua ja tapahtua. He kohtaavat muun muassa Khattam-Shudin, hiljaisuuden ruhtinaan, tarinoiden vihollisen. Noin 12-vuotiasta Harunia esittää Jussi Lehtonen.

-On hauskaa, että me näyttelijät esiinnymme tässä fantasianäytelmässä sekä tarinankertojina että roolihenkilönä tai -henkilöinä.
Veikko Honkanen, jolla on näytelmässä monta roolia, kertoo käsikirjoituksen saatuaan epäilleensä, mitä niin paljosta tekstimäärästä saataisiin irti. Tekoprosessin myötä kaikki epäilykset ovat haihtuneet. Apulaisohjaajana näytelmässä on ollut Jukka Rantanen, lavastuksen ja puvut on suunnitellut Anna Kontek. Valaistus on Mauno Yli-Suutalan ja äänet Esa Mattilan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat