Mainos

Sallan rajanylityspaikka avattu virallisesti

Suomella ja Venäjällä on vastedes kahdeksan kansainvälisen liikenteen rajanylityspaikkaa. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ja Venäjän pääministeri Mihail Kasjanov avasivat virallisesti tänään Sallan rajanylityspaikan.

Sekä Kasjanov että Lipponen korostivat sitä, että Suomen ja Venäjän raja on myös toistaiseksi ainoa Venäjän ja EU:n raja. Kasjanov huomautti, että rajanylityspaikan avaaminen on tärkeä askel maiden rajayhteistyössä. Raja ei hänen mukaansa jaa maita vaan yhdistää. Hän vakuutti, että raja-aseman avaamisella ei pyritä lisäämään vartiointia. Tarkoituksena on antaa ihmisille uusia mahdollisuuksia. Hän muistutti, että hallitusten tehtävänä on luoda mahdollisuuksia ihmisten kanssakäymiseen.

Lipponen toi esiin muun muassa matkailuelinkeinon uudet mahdollisuudet. Hän muistutti esimerkiksi Kutsan luonnonsuojelualueesta Venäjällä. Se on yksi Euroopan vanhimmista luonnonsuojelualueista.

Venäjän puolinen raja-asema rakennettiin EU:n Tacis-rahojen turvin. Lähivuosina tavoitteena on avata myös Kortesalmi-Suoperän rajanylityspaikka Kuusamon korkeudella. Komissio on jo luvannut rahaa hankkeeseen kuusi miljoonaa euroa.

Sallan rajanylityspaikan avaamista on odotettu vuosia. Vajaan 5000 asukkaan Sallassa sen toivotaan antavan uutta potkua taloudelle. Samanlaisia toiveita on rajan toisella puolella Alakurtissa.

Tähän saakka rajanylityspaikka on toiminut väliaikaisella pohjalla. Viime vuonna raja ylitettiin 10 000 kertaa. Sallan kunnanisät uskovat, että määrä kymmenkertaistuu tästä.

(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.