Mainos

Sallan kunta vaatii uraanietsintöjen lopettamista

Uraanikairausten laillisuuden selvitystä on vaatinut Sallan kunnanjohtaja. Kunnanjohtajan mukaan alueella toimineet kaivosyhtiöt ovat tehneet tutkimuksia ilman maanomistajien lupaa.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on aloittanut selvitykset Oulangan kansallispuiston läheisyydessä tehtyjen uraanikairausten laillisuudesta. Ministeriö lähetti tänään osalle Sallan ja Kuusamon alueen maanomistajista kirjeen, jossa pyydetään lisätietoja siitä, mitä alueella on tapahtunut.

Lisäksi ministeriö vaatii selvityksen Oulanka-Savinan alueella toimineilta kaivosyhtiöiltä.

- Me haluamme kuulla asiasta kaikkia osapuolia ja selvittää, mitä Oulangan kansallispuiston alueella on tapahtunut, sanoo teollisuusneuvos Alpo Kuparinen kauppa- ja teollisuusministeriöstä.

Kun selvitys on valmis, mietitään jatkotoimet. Jos lupia ei löydy, kaivosyhtiöille voidaan langettaa sakkorangaistus. Kuparisen mukaan asiassa voidaan tehdä myös poliisitutkinta, jos asiat eivät muuten selviä.

- Maanomistajat ovat tässä asiassa asianomistajia. Tarvittaessa heillä on täysi oikeus vaatia poliisitutkintaa ja korvauksia, jos he sen katsovat aiheelliseksi, Kuparinen sanoo.

Kaivosyhtiöillä on kaksi viikkoa aikaa vastata ministeriön kyselyyn.

Selvitys myös ministeriöstä

Sallan kunta on vaatinut ministeriötä selvittämään, ovatko kaivosyhtiöiden luvat olleet kunnossa. Lisäksi kunta vaatii selvityksen siitä, onko ministeriö hoitanut oman valvontavelvollisuutensa.

- Meidän faktojemme mukaan ministeriö on ollut tietoinen jo vuosi sitten kaivosyhtiö Agricola Resourcen tekemistä etsinnöistä, Sallan kunnanjohtaja Kari Väyrynen sanoo.

Kauppa- ja teollisuusministeriö hylkäsi Agricola Resourcen valtaushakemuksen jo viime vuoden lokakuussa. Tämän vuoden alusta yhtiöllä on ollut etukäteisvaraus, joka ei oikeuta mihinkään toimenpiteisiin.

Sallan kunnanjohtaja arvostelee myös Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n toimintaa. Väyrynen vaatii ministeriötä tutkimaan myös sitä, mikä laitoksen rooli on.

- GTK on tutkinut Oulangan kansallispuiston alueelta kairattuja näytteitä. Nyt siellä väitetään, ettei heidän tarvitse tietää, mistä näytteet ovat peräisin. GTK on kuitenkin valtion viranomainen, eikä mikään firma. Me haluamme tietää, voiko asia mennä näin, Väyrynen sanoo.

Etsinnät lopetettava heti

Sallan kunnanjohtaja vaatii, että Oulanka-Savinan alueen uraanietsinnät on lopetettava heti. Hänen mukaansa niitä ei saa jatkaa senkään jälkeen, kun selvitykset ovat valmiit. Syitä on kaksi: alueen asukkaiden terveys ja matkailu.

- Kuusamon ja Sallan kasvava matkailubisnes ja uraani eivät kerta kaikkiaan sovi yhteen. Tämä on syy, miksi emme halua, että alueella tehdään etsintöjä, hän perustelee.

Sallan selvitysvaateita tukee myös Suomen luonnonsuojeluliitto. Liiton mukaan uraanikaivosvaltauksia ei saa myöntää Oulangan kansallispuistoon tai sen lähialueille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.