Mainos

Salla hallitsee talvipakkasten ennätystilastoja

Tämän talven uudeksi pakkasennätykseksi mitattiin aamulla Sallan Naruskalla -41,8 astetta. Suurimman osan talvea pakkaennätystä on kuitenkin pitänyt nimissään Utsjoen vasta syksyllä käyttöön otettu Kevojärven mittauspiste.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Suomen kylmin lämpötila on mitattu Utsjoen Kevolla viimeisten 50 vuoden aikana kolmena vuonna.

Kevo ei ole pelkästään mukavien pakkasten paikka. Viimeisten 50 vuoden aikana siellä on mitattu neljä kertaa myös kesän lämpöennätys. Eniten hellettä oli kesäkuussa 1974, jolloin lämpöä oli lähes 33 astetta.

Mutta mistä nämä äärimmäiset lämpötilanvaihtelut johtuvat?

- Vähän siinä on bluffia, kun meillä on kaksi asemaa tänä talvena. Viime kesänä laitettiin yksi uusi (mittaus-) asema lähemmäs järven pintaa. Asema on maastossa alempana, ja se näyttää sitten talvella kylmempää. Vanha asema on mäntyharjun päällä ja se ei kerro ihan todellista pakkasta, paljastaa kenttämestari Esa Karpoff Turun yliopiston Kevon tutkimuslaitokselta.

50 vuoden aikana useimmin talven kovin pakkaslukema on saatu Sallasta. Viime vuona ennätys oli Kuhmossa, ja kaikkien aikojen pakkasennätys mitattiin Kittilän Pokassa 12 vuotta sitten. 1960-luvun lopussa ennätys jäi niinkin etelään kuin Alajärvelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.