Mainos

Salkkareita nettiin jakanut tuomittiin jättikorvauksiin

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut 22-vuotiaan miehen tekijänoikeusrikoksesta 30 päiväsakkoon jutussa, joka koski Salkkarijaksojen luvatonta jakamista netissä.

Maksettavaa miehelle kertyi yhteensä 180 euroa. Mies tuomittiin maksamaan MTV Oy:lle vahingonkorvauksia 50 477 euroa sekä oikeudenkäyntikuluja 9 920 euroa.

Sakkorangaistukseen sisältyy myös tuomio lievästä petoksesta, joka koski lahjakorttien myymistä Huuto.netissä.

Tekijänoikeusrikoksessa on kyse siitä, että mies oli luonut nettiin fanisivuston, jonka kautta oli mahdollista katsoa Salatut elämät -sarjan jaksoja ennakkoon.

– MTV:n näkökulmasta tämä on erittäin tärkeää ennakkopäätös ja osoittaa, ettei myytäväksi tarkoitettuja sisältöjä voi rangaistuksetta jakaa eteenpäin teknisiä suojauksia kiertämällä, toteaa MTV Oy:n verkkojohtaja Henrik Laine.

Oikeus: Tahallinen teko

Käräjäoikeuden mukaan mies myönsi käräjäoikeudessa, että hän ylläpiti ja hallinnoi fanisivustoa, josta oli linkkien kautta pääsy toiselle nettisivulle. Tältä sivulta löytyi MTV Oy:n tekijänoikeuden alaisia Salatut elämät -ohjelman jaksoja.

Sen lisäksi mies myönsi, että kyseiset tiedostot on kopioitu MTV Oy:n maksullisesta Katsomo-palvelusta ja ne on muunnettu sellaiseen muotoon, että palveluun rekisteröityneet henkilöt ovat voineet katsoa niitä maksutta. Mies kiisti itse kopioineensa jaksoja, muuntaneensa niitä katsottavaan muotoon tai ladanneensa niitä sivustolleen.

Oikeus katsoi, että mies on ollut myötävaikuttamassa siihen, että sivustolta on voinut katsoa Salkkarien jaksoja.

Oikeuden mukaan sivustolle oli perustettu alue jaksojen katsomista varten, mies on tiennyt sivuston tarkoituksesta eikä hän ole estänyt sitä. Tekijänoikeuden loukkaamisesta on kyse, koska MTV Oy:llä ei ollut enää mahdollisuutta määrätä yksin ohjelmista.

Oikeus piti tekoa tahallisena, sillä miehen on tullut ymmärtää maksulliset Katsomo-tunnukset hankkiessaan, että ohjelmat eivät ole vapaasti levitettävissä. Oikeus kuitenkin katsoi, että miehen tarkoituksena ei ollut hankkia ansioita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.