Salcomp hakee kasvua pörssilistauksella

Listautumisannin tavoitteena kerätä pääomaa 19-24 miljoonaa euroa.

Matkapuhelimien latureita valmistava Salcomp on tänään kertonut hakevansa listausta Helsingin pörssiin. Yllätyksenä yhtiön pörssiaikeet eivät tulleet, sillä Salcomp kertoi jo tammikuun lopussa harkitsevansa pörssiin menoa.

- Olemme kasvuyritys, Salcompin toimitusjohtaja Mats Eriksson perustelee pörssilistausta ja siihen liittyvää listautumisantia.

Erikssonin mukaan Salcomp haluaa kasvaa markkinoita nopeammin, mikä vaatii pääomaa. Yhtiön omistajat ja neuvonantajat näkivät, että nyt on oikea hetki listautumiselle.

Yhtiö arvioi markkinaosuudekseen 22 prosenttia kännyköiden latureista, joita se toimittaa alan kuudelle suurimmalle valmistajalle.

Alustavan merkintähinnan mukaan yhtiö aikoo kerätä markkinoilta 19,2-24 miljoonaa euroa uutta rahaa. Lisäksi Salcomp tarjoaa ostettavaksi vanhoja osakkeitaan 35,2-44 miljoonan euron arvosta.

Alustava merkintä- ja myyntihinta on 3,20-4,00 euroa osakkeelta. Annissa tarjotaan institutionaalisille ja yksityisille sijoittajille 6 miljoonaa osaketta. Myyntiin tulee 11 miljoonaa osaketta.

Anti ja osakkeiden myynti alkaa huomenna ja kestää ensi viikon puoliväliin saakka. Salcompin tarkoitus on päästä pörssin prelistalle 13. maaliskuuta ja päälistalle 17. maaliskuuta.

Tuotantolinjoja ja velan maksua

Salcomp aikoo lyhentää velkojaan 12 miljoonalla eurolla annista saamillaan pääomilla. Lisäksi rahaa on tarkoitus käyttää kasvun rahoittamiseen ja pääomarakenteen vahvistamiseen.

Velkojen lyhentämistä Salcomp tarvitseekin, sillä yhtiön nettovelkaantumisaste oli viime vuoden lopussa peräti 195 prosenttia. Korolliset nettovelat olivat yhteensä 55 miljoonaa euroa.

Erikssonin mukaan Salcomp hakee kasvua rakentamalla lisää tuotantolinjoja Kiinaan, Brasiliaan ja mahdollisesti Intiaan, jos yhtiö päättää mennä sinne asiakkaidensa perässä.

Salcomp siirsi keväällä 2004 tuotannon Kemijärven tehtaaltaan Kiinaan, jolloin työtä vaille jäi 250 salcompilaista. Tammikuussa yhtiö kertoi suunnittelevansa loppujenkin 25 hallintotyöntekijän siirtämistä Kemijärveltä Saloon, jossa yhtiön 30 työntekijän pääkonttori sijaitsee.

Eriksson arvioi, että kasvusuunnitelmat voivat merkitä henkilökunnan lisäämistä myös Suomessa.

Nokia myi yhtiön sijoitusrahastolle

Salcompin pääomistajana on pääomasijoitusrahasto EQT, joka osti yhtiön Nokialta vuonna 1999. Tavallisesti pääomasijoittajat pyrkivät irtautumaan sijoituskohteestaan huomattavasti lyhyemmässä ajassa kuin Salcompille on käynyt.

Jos anti ja osakkeiden myynti onnistuvat, 44-50 prosenttia Salcompin osakkeista tulee pörssissä vapaasti vaihdettaviksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat